In ultimile decenii, asupra mediului marin s-au produs modificari profunde in structura comunitatilor de organisme marine din nord-vestul Marii Negre in general si de la litoralul romanesc in special. Factorii care au determinat aceste schimbari sunt multipli dar cel antropic este unul principal.

Algele nu polueaza mediul maritim, insa afecteaza negativ viata celorlalte organisme care traiesc in apa. La mal, algele ii supara pe turistii care sunt deranjati de mirosul urat al vegetatiei marine. Cum scapam de alge, se intreaba specialistii?

Fenomenul de inflorire algala, numit de specialisti eutrofizare, este un proces normal, de imbatranirea sau alterarea ciclica a apei ecosistemelor acvatice. Cel mai tipic exemplu de impurificare naturala este cel produs de inflorirea apelor, proces datorat dezvoltarii excesive a algelor

Prin moartea algelor si descompunerea lor are loc o scadere brusca a concentratiei oxigenului dizolvat si incarcarea apei cu substante nocive, care provoaca moartea pestilor, dar si a unor nevertebrate.

In ultima perioada de timp, eutrofizarea a inceput sa se extinda si asupra marilor fluvii, de exemplu, a Niprului, iar, in ultimele doua decenii, si a Dunarii, dar mai putin, spun specialistii de la expertii de la Directia Apelor Dobrogea-Litoral (DADL).

Chiar si marile inchise ca Mediterana si Marea Neagra au inceput sa fie afectate de acest fenomen de inflorire algala. Solutia este reducerea drastica a surselor de poluare care favorizeaza cresterea concentratiei de nutrienti.

Cum reducem sursle de poluare

Mai exact, e necesara construirea unor statii de epurare si tratare a apei, locale, la capacitati corespunzatoare, in fiecare dintre statiunile de pe litoralul romanesc, mai ales acolo unde se inregistreaza un aflux mare de turisti si unde exista potentiali poluatori.

De asemenea, agentii economici trebuie obligati sa nu mai evacueze, in apa marii, apa menajera (netratata) si sa treaca aceasta apa poluanta prin statiile de epurare.

Pentru un litoral curat si nepoluat este necesara mentinerea constanta a apei si a plajelor la un nivel ridicat de curatenie, prin informarea si constientizarea populatiei si a agentilor economici de a respecta regulile de protejare a plajelor.

In ultimii ani, cantitatea de alge colectate a crescut considerabil. In anul 2006, s-a colectat cea mai mare cantitate din ultimii ani: 23.248 mc alge, fata de 8.899 mc, in 2004.

Posibilele cauze, spun specialistii Mare Nostrum ,(in raportul: Alege marine - un fenomen de poluare “ ar putea fi cantitatile mari de nutrienti din aportul de apa dulce (Dunare), deversarile de ape uzate si schimbarile climatice.

Organizatia neguvernamentala spune ca punctele tari sunt: dotarea corespunzatoare a Directiei cu mijloace de interventie adecvate, personal calificat care conduce la cresterea productivitatii muncii, interventie in concordanta cu normele europene privind gestionarea deseurilor si posibilitatea de a interveni rapid in cazuri critice.

Cu toate acestea, e nevoie de programe de finantare interna si externa pentru investitii, specializarea personalului si valorificarea algelor colectate.

Propuneri - Mare Nostrum

Organizatia spune ca transportul algelor trebuie sa se faca rapid, cu ajutorul unor autobasculante de mare capacitate, izolate ermetic, astfel incat apa din alge sa nu se scurga pe carosabil. “Depozitarea se va realiza pe platforme proprii, in spatii care sa nu afecteze populatia, special amenajate, in apropierea statiunilor litorale.

In acest mod se vor reduce cheltuielile de transport dar si de depozitare, deoarece, la ora actuala, algele sunt neutralizate la groapa de gunoi de la Costinesti, cu costuri ridicate”, se arata in document.

Sunt necesare aproximativ 10 - 12 platforme de depozitare in vecinatatea statiunilor turistice, spune Mare Nostrum. Algele pot avea mai multe intrebuintari, in functie de tipul acestora: ingrasamant agricol, furaj pentru animale, combustibil pentru incalzire si in industria farmaceutica.

“Avand in vedere ca algele provin dintr-un mediu cu salinitate mare, singura posibilitate de utilizare ar fi in obtinerea combustibilului pentru incalzire”, se arata in lucrare.