Dezvoltarea puternica a pietei de capital din China este nesustenabila, o eventuala cadere a acesteia putand provoca economiilor emergente o criza economica mult mai puternica decat cea din anii 1990, a declarat pentru Reuters, Stephen Jennings, fondatorul Renaissance Capital, una dintre cele mai mari banci de investitii din Rusia.

„Cutremurul de 8.5 grade pe Richter care ne va afecta pe toti este reprezentat de China”, a declarat Jennings, fondatorul Renaissance Capital, una dintre cele mai mari banci de investitii din Moscova.

Acesta considera ca multi investitori extrapoleaza in mod eronat cresterea economica a Chinei si posibilele profituri care ar putea aparea in viitor.

„Orice tara cu o crestere economica atat de puternica, cu dezechilibrele pe care le are, cu situatia demografica si politica existeta va avea parte de un mare esec”, a mai declarat Jennigs.

Boom-ul Chinei a alimentat cresterea preturilor la petrol si la alte bunuri, Rusia putand fi extrem de afectata in conditiile in care se bazeaza foarte mult pe exporturile de resurse.

„In cazul in care China va avea o cadere puternica, va face ca situatia de criza din 1998 sa arate ca o furtuna intr-o cana de ceai” mai spune Jennings care da exemplul crizei din Rusia, unde, la sfarsitul anilor 90 rubla s-a devalorizat foarte puternic.