O delegatia a Gazprom conduca de vicepresedintele consiliului de conducere Aleksandr Medvedev s-a aflat saptamana trecuta la Beijing pentru o noua runda de convorbiri cu partenerii din Compania Nationala de Petrol din China (CNPC) privind conditiile de livrare a gazelor naturale incepand din 2011.

La incheierea discutiilor, concernul rus a declarat ca ambele parti „au constatat necesitatea intensificarii activitatii de colaborare tinand cont de tendintele de dezvoltare ale pietelor energetice mondiala si chineza”.

Venind in completare, agentia oficiala de presa, Xinhua, anunta, citandu-l pe acelasi Medevedev ca Gazprom si CNPC s-au inteles in privinta preturilor. Iar, de comun acord, pretul livrarilor ar putea fi mai ridicat decat isi planificase Beijingul.

Ulterior s-a aflat ca, de fapt, Medvedev anuntase doar ca, in sfarsit, dupa mai multe luni de negocieri, a fost gasit un consens in problema mecanismului de formare a preturilor. In timpul vizitei sale de anul trecut in China, presedintele Vladimir Putin a semnat un acord referitor la furnizarea a maxim 68 miliarde metri cubi de gaze pe an incepand cu 2011.

Dar nici pana acum partile nu au avansat in discutiile tarifare. China vrea sa cumpere gaze cu 100 dolari mia de metri cubi, pret de granita, Gazprom insistand pe principiul veniturilor egale realizate din vanzarile catre CNPC si din exporturile catre Europa.