Alexandru Tomescu, castigatorul concursului organizat in cadrul Festivalului International "George Enescu" pentru atribuirea viorii Stradivarius, a intrat, vineri, in posesia instrumentului.

Violonistul va sustine primul sau concert pe celebrul instrument cel mai probabil saptamana viitoare, la Timisoara, in cadrul turneului Romanian Piano Trio, si intentioneaza sa scoata si un CD dedicat instrumentului, relateaza NewsIn.

Violonistul a primit vioara prin contract, pe o perioada de cinci ani. Vioara Stradivarius a fost cumparata de statul roman in 1956, pentru violonistul Ion Voicu, la pretul de circa 70.000 de franci elvetieni, dar ea a fost evaluata acum de un expert acreditat de MCC pentru clasarea unui asemenea instrument, la suma de 1,2 milioane de dolari.

Instrumentul, cedat MCC in luna martie de catre familia Voicu, a fost transportat imediat la Muzeul National de Arta al Romaniei. Pe 7 septembrie, violonistul Alexandru Tomescu a castigat un concurs organizat de MCC pentru darea in folosinta a instrumentului.

Instrumentul va fi pastrat intr-un loc unde va avea paza permanenta, iar Tomescu va avea la dispozitie o camera in care sa studieze in fiecare zi. Vioara a fost asigurata la valoarea de 1,2 milioane de dolari, iar prima de asigurare se cifreaza la 8.100 de dolari anual.