Consumul de cafea sau alte bauturi cu cofeina ar putea sa fie de folos in prevenirea afectiunilor hepatice. Potrivit unei cercetari prezentate la New Orleans, in cadrul Saptamanii Bolilor Digestive, un specialist american a ajuns la concluzia ca persoanele cu risc crescut la aparitia bolilor hepatice pot preveni aparitia acestora prin consumul de bauturi si cafea cu cofeina.

Cercetatorul sustine ca au mai fost si alte studii care au demonstrat efectul benefic al cofeinei.

Totusi, cercetatorii nu pot spune inca de ce cofeina protejeaza impotriva bolilor de ficat. "Cofeina blocheaza un receptor care se gaseste in creier si in ficat. Ar putea avea efecte imunologice, dar este o speculatie", a adaugat dr. James E. Everhart. In studiul sau, dr. Everhart a adunat date de la aproape 6.000 de barbati si femei cu risc inalt pentru aparitia afectiunilor hepatice.

Subiectii erau la risc din cauza consumului excesiv de alcool, a hepatitei B sau C, surplusului de fier, obezitatii sau problemelor de metabolism al zaharului din organism. In cadrul studiului, participantii au fost intrebati despre consumul de cafea, ceai sau bauturi racoritoare.

Astfel, echipa a constatat ca, pe masura ce consumul de cafea si alte produse cu cofeina era mai crescut, cu atat mai mic era riscul de a dezvolta afectiuni hepatice.

Aceasta proportie se pastreaza indiferent de varsta, sex sau etnie. Cercetatorii au observat ca efectul protector era mai puternic la cofeina decat la cafea. Acum, cercetatorii incearca sa afle de ce cofeina are acest efect.

"Cel mai important lucru este ca aceasta descoperire sa duca la aparitia altor studii, sa se afle exact daca acest efect este dat de consumul de cafea sau de cel de cofeina", a mai spus seful echipei de cercetatori. Un alt specialist de la Universitatea Yale este de parere ca numai un studiu pe persoane care consuma cofeina si altele care nu fac acest lucru ar putea elucida aceasta ipoteza.