Dupa o perioada de trei ani foarte secetosi, 2004 se anunta foarte bun pentru agricultura. Fermierii spun ca in acest an a plouat exact cit trebuie si la momentul potrivit. Recolta-record in acest an se va obtine la griu.

Dupa ce, in ultimele luni, Romania a importat mai bine de un milion de tone de griu, recolta din acest an va fi cu 30-40% mai mare decit in 2003 si va acoperi consumul intern de piine. Si pentru celelalte produse agricole, perspectivele sint bune. De la floarea-soarelui sau porumb si pina la fructe si legume, agricultorii apreciaza ca recolta va fi, in cel mai rau caz, la fel ca anul trecut.

Singura problema care ar putea aparea este ca vremea ploioasa sa se prelungeasca, existind riscuri de boli si daunatori.

“Va fi un an foarte bun pentru agricultura. Vom obtine, probabil, cele mai bune recolte din ultimii patru ani. Am tot umblat prin tara zilele acestea si perspectivele sint foarte bune”, spune Stefan Nicolae, liderul sindicatelor din agricultura Agrostar.

Conform estimarilor producatorilor, recolta de griu in acest an va fi de 5 milioane de tone, fata de 3,5 milioane de tone cit a fost in 2003, unul dintre cele mai proaste sezoane agricole din ultimele decenii. “La griu si la orz nu mai e nici un pericol pentru culturi. Recolta va fi foarte buna in acest an. Cele 5 milioane de tone la griu vor aduce liniste pe piata.

Este suficient ca sa acoperim consumul intern pe un an, ceea ce va duce la un pret scazut al piinii. Nu pot face o estimare acum, dar in cel mai rau caz acesta ar trebui sa ramina la nivelul actual. Ba cred ca vom si putea exporta citeva sute de mii de tone de griu, fata de anul trecut, cind am importat”, a precizat Stefan Nicolae.

Porumbul si floarea-soarelui vor acoperi consumul

La celelalte culturi, specialistii spun ca este prea devreme pentru o estimare, dar ca perspectivele sint bune. “La porumb si la floarea-soarelui e prea devreme sa spunem cum va fi recolta. E foarte important cum va fi vremea in vara. Dupa cum arata insa culturile acum, va fi bine.

Cred ca vom obtine mai mult decit anul trecut”, este de parere Adrian Radulescu, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli (LAPAR). Anul trecut, Romania a produs 7 milioane de tone de porumb si 850.000 tone de floarea-soarelui. “In 2003, la floarea-soarelui s-a obtinut putin, jumatate din cit s-a estimat.

Oricum, cred ca anul acesta, in mod normal, vom acoperi consumul intern la toate aceste produse. Si la alte culturi precum orzul sau rapita lucrurile stau bine”, a adaugat presedintele LAPAR.

Daca mai ploua mult, apar bolile si daunatorii

Singura zona afectata in prezent de seceta este in estul tarii. “In judetele Vaslui si Iasi vor fi probleme. Chiar si productia de griu este deja diminuata din cauza lipsei ploii. Si celelalte culturi vor fi afectate daca nu vor aparea precipitatiile”, a precizat Adrian Radulescu.

Daca in aceste zone lipsa ploii este o problema, in altele tocmai precipitatiile din belsug pot aduce probleme. “Daca va continua sa ploua mult, pot aparea boli si daunatori specifici umiditatii crescute. Daca nu vor fi tratate la timp si cum trebuie, culturile de toamna ar putea avea de suferit, si atunci productia va scadea”, comenteaza Stefan Nicolae.

Piata va fi plina de cirese si capsuni

Pentru fructe si legume, 2004 va fi, de asemenea, un an bun. “Deja exista un excedent de oferta pe piata la capsuni. Se pare ca acest lucru va fi valabil si la cirese si visine. A fost un an excelent pentru fructele de vara. La legume lucrurile vor sta cel putin ca in 2003, care a fost un an normal pentru aceste culturi.

Pentru toamna este insa greu de facut la aceasta ora o prognoza exacta cu privire la recolta si la pretul de pe piata”, a spus Stefan Nicolae, presedintele Agrostar. Piata capsunilor este, in Romania, de 8-9 milioane de euro, iar cea a cireselor si visinelor - de aproape 20 de milioane de euro. Productia estimata pentru capsuni se ridica la aproape 18.

000 de tone, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii. La cirese si visine, recolta acestui an va ajunge la aproximativ 80.000 de tone.

Estimari privind recolta agricola a acestui an

Griu - 5 milioane de tone

Porumb - peste 7-8 milioane de tone

Floarea-soarelui - peste 1,5 milioane de tone

Capsuni - 18.000 de tone

Cirese si visine - 80.000 de tone