Recenta vizita la Moscova a unei delegatii a sovietului suprem din autoproclamata republica nistreana, condusa de presedintele

asa-numitului “parlament”, Grigore Maracuta, “nu este una ordinara, acum cind Duma de Stat e controlata in intregime de Putin si nimic nu misca in Parlamentul Rusiei fara voia lui”, sustine comentatorul Petru Bogatu, care abordeaza in editia de joi a ziarului “Flux” relatiile de ultima ora dintre Rusia si Transnistria.

Invitatia oficiala adresata “deputatilor transnistreni” de a veni la Moscova, o premiera de la separarea Transnistriei de Republica Moldova acum 14 ani, s-a soldat, potrivit analistului de la Chisinau, cu rezultate incurajatoare pentru separatisti, cele doua parti stabilind formatul cooperarii ulterioare dintre cele doua parlamente.

Toate acestea conduc, in viziunea lui Petru Bogatu, spre ideea ca vizita lui Maracuta la Moscova “are valoarea unei demonstratii de forta, ea fiind aprobata, daca nu chiar stimulata de administratia presedintelui rus”. “Kremlinul, precum se stie, a dat de inteles deja ca nu considera regimul lui Igor Smirnov nici separatist si nici criminal, asa cum il considera Chisinaul.

Kremlinul lasa sa se intrevada ca administratia de la Tiraspol ar fi legala si pretentiile ei de a reprezenta populatia din stinga Nistrului, deci, ar fi, chipurile, indreptatite. De aici e doar un pas pina la recunoasterea oficiala a Transnistriei de catre Federatia Rusa”, apreciaza comentatorul de la “Flux”.

Editorialistul considera ca presedintele Putin ar accepta un asemenea scenariu, mai ales ca “Moscovei ii lipsesc pentru moment mijloace de presiune asupra Occidentului in disputa asupra viitorului trupelor sale dislocate in estul Republicii Moldova”, Vestul optind pentru un alt model de reglementare transnistreana decit cel preferat de Kremlin.

Nu ar fi primul caz de acest fel, constata autorul articolului, dind exemplul Turciei, singura tara din lume care a recunoscut oficial Republica Turca a Ciprului de Nord.

De mentionat ca, intr-un interviu acordat cotidianului rus “Noviie Izvestia”, Grigore Maracuta, presedintele asa-numitului “parlament” transnistrean, a declarat ca Tiraspolul se gindeste “sa treaca la constructia unui stat independent, separat de Moldova”, si a lasat sa se inteleaga ca Transnistria ar fi dispusa sa puna din nou mina pe arme in cazul in care

Chisinaul ar incerca, dupa modelul Georgia-Adjaria, rasturnarea regimului separatist din stinga Nistrului.