Produsul Intern Brut pe cap de locuitor din Romania, exprimat prin standarde ale puterii de cumparare, a reprezentat 30% din media Uniunii Europene extinse in anul 2003, potrivit unei prime estimari publicate, saptamana trecuta, de Eurostat - agentia de statistica a UE, informeaza Mediafax.

Nivelul PIB pe cap de locuitor din Romania s-a situat peste cele din Bulgaria (29% din media UE-25) si Turcia (27% din media UE-25). In afara de aceste tari si de membrii Uniunii Europene, Eurostat a mai inclus in studiu Islanda, Norvegia si Elvetia.

Standardul puterii de cumparare este o moneda artificiala care reflecta diferentele dintre nivelurile preturilor nationale care nu sunt luate in calcul de ratele de schimb. Unitatea permite comparatii mai precise intre indicatorii economici din diverse tari.

PIB pe cap de locuitor din Luxemburg a fost cel mai ridicat, mai mult decat dublul mediei UE din 2003, in timp ce al Irlandei s-a situat cu aproximativ o treime peste medie, iar PIB pe cap de locuitor din Danemarca, Austria, Olanda si Marea Britanie au depasit cu circa 20% nivelul de referinta.

Indicatorul tinde sa fie supraestimat in Luxemburg, a precizat Eurostat, din cauza proportiei considerabile a muncitorilor straini in forta totala de munca. Desi contribuie la PIB, ei nu sunt luati in considerare ca parte a populatiei rezidente care este utilizata pentru a calcula PIB/locuitor.

Media UE a mai fost intrecuta de Belgia, Suedia, Franta (cu circa 15%) si de Finlanda, Germania si Italia (cu aproape 10%). PIB pe cap de locuitor din Spania s-a cifrat cu 5% sub media UE, iar cel din Cipru cu circa 15% mai jos.

Grecia a consemnat, in 2003, un PIB pe cap de locuitor de 79% din media UE, Slovenia - de 77%, Portugalia - de 75% si Malta - de 73%. Republica Ceha a fost cu circa 30% sub media Uniunii, iar Ungaria cu circa 40%. In Slovacia, indicatorul analizat a reprezentat 51% din media inregistrata de cei 25 de membri, in Estonia - 48%, in Lituania - 46%, in Polonia - 46%, iar in Letonia - 42%.

Norvegia, Elvetia si Islanda au obtinut un PIB pe cap de locuitor de 149%, 129% si, respectiv, 116% din media UE