Decizia a fost luata de ambasadorii UE luni si va fi anuntata oficial marti la Luxemburg, in cadrul unei reuniuni intre ministrii de externe ai Uniunii si omologul lor bulgar, Solomon Passy.

Vineri la pranz nu era inca limpede daca Bulgaria va putea sau nu sa incheie negocierile saptamana aceasta.

A fost nevoie de un efort de ultima ora al Comisiei Europene si al Irlandei, care detine presedintia Uniunii Europene pana la sfarsitul lunii.

Potrivit unor surse diplomatice, ambasadorii celor 25 de tari ale Uniunii s-au pus acum de acord asupra pachetului final, care contine o clauza-cheie.

Este vorba de posibilitatea amanarii cu pana la un an a aderarii efective a Bulgariei daca rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene vor concluziona ca Sofia nu si-a indeplinit angajamentele asumate in timpul negocierilor.

Unii diplomati sustin ca o asemenea clauza n-ar putea duce decat la o singura amanare de un an si ca e foarte putin probabil ca ea va fi folosita in cazul Bulgariei.

Desi Uniunea Europeana a introdus deja un sistem de monitorizare pentru cele zece tari care au devenit membre la 1 mai, e prima data cand se vorbeste de posibilitatea amanarii unei aderari.

Clauza se va aplica pe viitor si Romaniei si Turciei.

Elemente-cheie pentru Bulgaria

Pachetul final pentru Bulgaria contine alte doua elemente importante.

In primul rand, 240 de milioane de euro pentru perioada 2007-2009, dintre care cel putin jumatate pentru intarirea granitelor si restul pentru a asigura echilibrul bugetar al tarii in momentul in care incepe sa-si plateasca partea de contributiile la bugetul comunitar.

De asemenea, un protocol care consfiinteste inchiderea a doua unitati de la centrala nucleara Kozloduy in 2006, contra unei asistente financiare in valoare de 210 milioane de euro.

Oficialii bulgari recunosc ca nu e vorba decat de incheierea tehnica a negocierilor care, spun ei, ar putea impulsiona si eforturile Romaniei.

Indemn pentru Romania

E vorba, totusi, de o victorie diplomatica pentru Bulgaria, sustinuta puternic de Irlanda.

La sfarsitul saptamanii, la summitul de la Bruxelles, liderii Uniunii Europene vor saluta acest succes al Bulgariei, indemnand, in acelasi timp, Romania sa-si continue eforturile.

Franta a insistat la randul-i ca, in acest moment, nu e de dorit o diferentiere politica a celor doua tari candidate.

De aceea, liderii europeni vor confirma un calendar comun pentru ambele - incheierea negocierilor in 2004, semnarea tratatului de aderare in 2005 si aderarea in 2007, cu conditia ca ambele tari sa fie gata.

Marti, Romania va inainta si ea in cadrul negocierilor - dar daca angajamentele luate la Bruxelles nu sunt transpuse in realitate, apare acum mai clar ca inainte posibilitatea decuplarii de Bulgaria.

Un diplomat a subliniat ca aceasta posibilitate nu e formulata nicaieri in mod explicit dar Romania trebuie acum sa faca tot ceea ce a promis.