Comandantul trupelor americane din Irak, generalul Ricardo Sanchez, ar trebui intrebat ce stia despre abuzurile asupra detinutilor irakieni, a declarat postului BBC generalul de brigada Janis Karpinski.

Acest scandal a dus deja la condamnarea unui militar american, in vreme ce alti sase urmeaza sa fie judecati la curtea martiala pentru abuzuri infaptuite la inchisoarea Abu Ghraib.

Generalul Karpinski e de parere ca, in timpul proceselor, vor aparea informatii care vor afecta serios imaginea armatei americane.

Cand a izbucnit scandalul abuzurilor, Janis Karpinski se afla la comanda fortei de politie militara care administra cateva inchisori, intre care si Abu Ghraib.

Ea a fost suspendata din functie dar nu a fost pusa sub acuzare.

"Detinutii sunt ca niste caini"

Fotografiile infatisand prizonieri irakieni complet dezbracati, umiliti si maltratati de ofiteri au starnit reactii de soc si manie in intreaga lume.

Generalul Karpinski a declarat la BBC ca serviciile secrete militare au preluat, la un moment dat, conducerea asupra unei parti a inchisorii Abu Ghraib, apeland la tratamente similiare celor pe care le foloseau in centrul de detentie de la Guantanamo Bay din Cuba.

Janis Karpinski afirma ca actualul sef al inchisorilor irakiene, generalul Geoffrey Miller – care era responsabil la Guantanamo Bay – a vizitat-o la Bagdad si i-a spus: "La Guantanamo Bay am invatat ca prizonierii trebuie sa castige fiecare lucru pe care il au.”

Potrivit lui Janis Karpinski, el ar mai fi spus " Detinutii sunt ca niste caini si, daca le dai de inteles vreodata ca sunt mai mult decat atat, atunci nu ii mai poti controla”.

Generalul Karpinski a insistat ca ea nu stia nimic despre torturile si umilintele la care erau supusi prizonierii irakieni in inchisoarea Abu Ghraib.

Contradictii

Anterior, un general american care a investigat acuzatiile de abuz, a ajuns la concluzia ca soldatii sunt de vina.

El a spus ca nu sunt dovezi conform carora militarii ar fi actionat la comanda directa a unui superior.

Insa Janis Karpinski e de parere ca soldatii nu au facut, de bunavoie, fotografii prizonierilor irakieni umiliti.

Ea a spus ca soldatii unitatii de politie militara de la Abu Ghraib nu erau de mult timp responsabili cu inchisoarea si deci nu erau familiarizati si nu se simteau siguri in locul respectiv.

Prin urmare, generalul Karprinski gaseste improbabil ca soldatii ar fi hotarat intr-o zi sa ii scoata pe prizonieri din celule, sa ii puna unii peste altii si sa se fotografieze cu ei.