Pensiunile autohtone vor fi clasificate, cel mai probabil incepand cu toamna acestui an, dupa modelul european in pensiuni de familie, agroturistice, pensiuni cu farmec si pensiuni pentru pescuit, vanatoare, schi sau podgorii. De mentionat ca actualul criteriu de clasificare (de la una la cinci margarete), in functie de calitatea serviciilor oferite, va fi mentinut.

Marilena Stoian, presedinta Asociatiei Nationale a Turismului Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), ne-a informat ca in categoria pensiune de familie vor fi incluse acele case care au cel mult cinci camere, in timp ce pensiuni de grup vor fi cele cu peste cinci camere.

Proprietarii pensiunilor catalogate drept agroturistice vor trebui sa puna la dispozitia turistilor o mica gospodarie, gradina, animale si sa le ofere acestora produse naturale, ecologice, din productie proprie sau de la alte ferme din sat. Pensiunile cu farmec sau cele recomandate vor fi cele care ofera turistilor ceva deosebit, inedit, sau pur si simplu sunt atragatoare.

Din aceasta ultima categorie se estimeaza ca vor face parte circa 100 de pensiuni din intreaga tara, intr-o prima faza. Se estimeaza ca pensiunile cele mai multe vor face parte din categoria celor pentru pescuit, vanatoare, schi sau podgorii. In fine, o alta categorie o vor reprezenta pensiunile de tranzit.