Romania introduce vize pentru cetatenii din Serbia si Muntenegru, de la 1 iulie. De la aceasta data, in mod exceptional, pentru o perioada tranzitorie de zece zile, vizele se vor acorda si in punctele de frontiera. Incepand cu 11 iulie, insa, vizele pentru sarbi si muntenegreni vor putea fi obtinute numai de la oficiile consulare ale Romaniei din strainatate.

De la regimul de vize sunt exceptati titularii de pasapoarte diplomatice si de serviciu valabile. De acelasi regim se bucura si cetatenii Serbiei si Muntenegrului care detin un permis de sedere valabil, eliberat de un stat membru al Uniunii Europene, Elvetia, Norvegia, Islanda, Canada, SUA sau Japonia.

Pentru toate celelalte categorii de cetateni din Serbia si Muntenegru, se vor aplica prevederile privind regimul strainilor in Romania. Masura se aplica in contextul eforturilor Romaniei de incheiere a negocierilor de aderare la strcutrile europene in 2004 si inchiderea negocierilor pe Capitolul 24 – Justitie si Afaceri Interne.

Introducerea vizelor se va aplica unilateral, ca urmare a neangajarii autoritatilor de la Belgrad, in demararea negocierilor pentru un acord care sa reglementeze regimul de calatorie al cetatenilor celor doua tari.