La doar 23 de ani, liberalul Alin Nica a devenit cel mai tinar primar din tara. El a fost ales in turul II al alegerilor locale de majoritatea locuitorilor comunei Dudestii Noi, judetul Timis, dupa o campanie in care a cheltuit doar zece milioane de lei. Nica porneste la drum cu un mare capital de incredere, chiar si cei care nu l-au votat punindu-si sperante in el.

Batrinii din sat s-au grabit sa-i dea sfaturi, dintre care cele mai importante sint: sa fie tare si sa “nu asculte de mafie”.

Ca in orice sat, politica se face mai ales in crisma, in jurul unor sticle cu bere. Iosif Muller se numara printre ultimii sase nemti din sat. Soarbe din bere si se gindeste cu nostalgie la vremurile trecute, cind primar in Dudesti era Johann Wiser, conationalul sau. “Wiser a facut drumul aici.

A fost lucru nemtesc, iar asa cum au facut nemtii nimeni nu mai face”, spune Muller, iar romanii din jur il aproba.

“Daca e o tira aspru, sa puna piciorul!”

Muller nu l-a votat pe Nica, dar spune ca are incredere in el. “Ce-o facut altul o sa faca si el. Zic si de ce: fiindca bani nu sint. Problema e ca foarte multi nu platesc impozite, sint scutiti fiindca au fost deportati. Asa ca baiatul n-o sa aiba de unde stringe bani. O sa fie tare greu pentru el. E tinar si numai daca are vointa si curaj poate face.

Vicele e mai in virsta si o sa-l invete. Prima data, daca e o tira aspru, sa puna piciorul!”, il sfatuieste Muller pe tinarul primar. Linga neamt sta Vasile Gaborean, unul dintre cei care l-au votat pe Alin Nica. “Eu am mers cu tineretul. Trebuie sa faca ceva. Inainte, toti banii care s-au dat la impozite au mers la Bechiecec (fostul centru de comuna - n.r.). La noi nu venea nimic.

O sa fie greu, foarte greu. Dar hai sa vedem si cu unul tinar! O schimbare trebuia facuta”, spune Gaborean. Ambii barbati cred ca drumurile proaste sint marea problema a comunei.

“Sa nu-l comande mafia!”

La o alta masa stau un barbat si doua femei. Totii l-au votat pe Alin. Pentru ei, marea problema a comunei este aductiunea de apa: “E un baiat tinar, un baiat foarte bun. Sa vedem cum o sa-si dea silinta. Avem acum incredere in el, ca-i la inceput”, explica Mircea Mandea. “Fostul primar a bagat banii la buzunar, a zis ca trage apa, dar n-a facut nimic. De la stat pleaca toate.

Are fonduri, baga apa, n-are fonduri, nu baga”, spune barbatul si ii mai da un sfat tinarului primar: “Sa nu-l comande mafia, sa fie tare si atunci o sa fie bine!”. O femeie in virsta, Aneta Cocos, tine sa adauge: “Eu l-am votat ca am zis ca-i mai blind, mai bun. Si atunci trebuie sa fie cu noi, cu astia saracii”.

“Vezi Doamne, trebuia sa avem copil primar”

Un fost coleg de scoala nu prea are incredere in Alin Nica. “A fost cel mai bun din clasa. A facut si facultatea pe bune, fara bani, fiindca ai lui sint mai saraci. E foarte destept. Problema este ca nu are experienta. Poate trebuia mai intii sa stea prin primarie un timp. Asa, nu stiu daca poate sa faca ceva”, zice tinarul care nu vrea sa-si dea numele.

O femeie care trece prin zona este chiar mai radicala. “Am si eu un copil de virsta lui. Daca l-as fi auzit ca vrea sa fie primar, i-as fi dat doua la fund. Vezi Doamne, trebuia sa fim unicat, sa avem un copil primar”, se arata suparata femeia.

Draganescu: “Sper ca PNL sa promoveze astfel de tineri”

Presedintele PNL Timis, Ovidiu Draganescu, are numai cuvinte frumoase despre tinarul primar. “Alin este tipul de membru pe care si l-ar dori orice partid. Este tinar, curajos, modest si foarte muncitor. Este cu atit mai meritorie victoria sa cu cit in Dudesti exista o mare comunitate de machedoni care credeau ca o sa-si impuna primarul.

Sper ca PNL sa promoveze astfel de tineri inclusiv la nivel national. Poate nu chiar la 23 de ani, dar avem nevoie de o noua echipa de tineri la conducerea partidului”, ne-a declarat Ovidiu Draganescu, la rindul lui cel mai tinar presedinte de filiala PNL din tara.

Stolojan: “Ma bucur ca cel mai tinar primar este liberal”

Theodor Stolojan: “Ma bucur ca cel mai tinar primar din Romania este un liberal. PNL este deschis tinerilor care prin insasi constructia lor naturala sint mai apropiati de valorile liberale, au independenta financiara, au liberatatea de a-si spune opiniile. In ultimii doi ani de zile, PNL a dorit sa aiba o deschidere pentru noua generatie de tineri educati dupa 1989.

In aceeasi masura o sa promovam tineri si pentru Parlament pentru a schimba actuala clasa de politicieni”.

“Toti imi spun sa fac numai cum gindesc eu”

Nica povesteste ce a simtit prima data cind a vazut ca a iesit primar. “Chiar pe moment, n-am realizat. Apoi am simtit o mare responsabilitate. Acum, chiar trebuie sa fac ceva, nu mai am incotro. Trebuie sa rasplatesc increderea pe care au investit-o in mine colegii, prietenii, consatenii. Nu am voie sa-i dezamagesc”, spune Nica.

Colegii lui de facultate au ramas foarte surprinsi cind au aflat ca a ajuns primar, iar multi nici nu stiau ca o sa candideze. “Multi au aflat din articolele din “Evenimentul Zilei”. Avem un forum de discutii la facultate si toti m-au felicitat”, continua Alin.

La inceputul campanie, mama sa era foarte reticenta in privinta candidaturii, spunindu-i ca e foarte greu sa lucrezi cu oamenii la o asemenea virsta. “Pe masura ce campania avansa si parea sa am sanse, s-a mai dat pe brazda, cum se spune. Tatal meu a fost alaturi de mine tot timpul”, povesteste Nica. Tinarul primar spune ca majoritatea consatenilor ii dau acelasi sfat.

“Toti imi spun sa nu am incredere prea mare in nimeni si sa fac numai cum gindesc eu”, precizeaza Nica.

Primaria, cladire goala

Prima zi de lucru a noului primar a inceput, spre dezamagirea sa, intr-o cladire goala. “Contabilul de la Becicherec nu vrea sa ne dea nici un ban. Incercam prin eforturi proprii sa amenajam cumva spatiul. Astept si constituirea Consiliului Judetean, pentru a vedea ce fonduri primim pentru dotari, reparatii.

Dupa negocieri grele am obtinut ca, de saptamina viitoare, o parte a personalului de la Primaria Becicherec sa lucreze si la noi cu o jumatate de norma”, enumera Alin problemele imediate. “Dupa ce vom face primaria functionala, vom ataca si primele proiecte, aductiunea de apa si iluminatul public. In paralel, vom demara un nou proiect de colectare a gunoaielor menajere.

Apoi vine toamna si trebuie sa pregatim necesarul de combustibil pentru scoala, gradinita, primarie”, mai spune Nica.

Intre alegeri si licenta

Cu doar citeva zile inainte de alegeri, Alin Nica a implinit 23 de ani, virsta minima pentru a putea candida. Absolvent al Facultatii de Automatizari si Calculatoare din cadrul Politehnicii Timisoara, Alin si-a luat licenta cu trei zile inaintea turului II, unul dintre examinatori fiind fostul prefect PSD Horia Ciocirlie.

Fiindca nu si-a putut permite sa stea in Timisoara, tinarul a facut naveta pentru a merge la liceu si apoi la facultate. In urma cu un an, el a infiintat revista facultatii, “Enter”, la care era director, editor si webmaster. Vrea sa-si continue acum studiile universitare cu un masterat in Stiinte politice si administrative.

In februarie, Alin Nica a pus bazele organizatiei PNL din noua comuna Dudestii Noi, impreuna cu un grup de tineri, studenti in ani terminali. L-a adus in partid si pe tatal sau, care era vicepresedinte al organizatiei PNTCD din Becicherec, comuna din care s-a desprins Dudestii Noi. L-a lasat insa in linia a doua a partidului pentru ca politica sa a fost sa promoveze tineri.

Dudestii Noi, o comuna nemteasca

Comuna Dudestii Noi este o comuna nou-infiintata (mai exact reinfiintata) in primavara acestui an. Vechiul nume al acesteia era Besenova Noua, este situata la 15 km de Timisoara si numara aproape 2.500 de oameni. In trecut, localitatea era populata de familii de nemti.

Pina dupa razboi, erau doar doi romani. In 1948, nemtii au fost deportati in Baragan, iar in locul lor au fost adusi aromani care au format cea mai mare comunitate aromana din Banat.

Dupa multi ani petrecuti in Baragan, nemtii au revenit in comuna, iar mai tirziu, prin anii ‘80, au inceput sa emigreze in Germania. Dupa 1990, satul s-a golit cu totul de nemti. In locul lor au venit oameni din toata tara, dar cei mai multi din Maramures si Moldova.