Ovidiu Tender pregateste impreuna cu actionariatul Rafo, Balkan Petroleum, fuziunea rafinariei Rafo cu societatea Carom Onesti. Aflata la limita legii, intentia de a uni pentru a disparea datorii uriase trebuie acceptata si de Ministerul Finantelor.

Ovidiu Tender se pregateste sa preia oficial si RAFO prin fuziunea cu Carom si Uton, fabrici de pe aceeasi platforma a chimiei din Onesti. In urma operatiunii va rezulta o societate cu datorii de peste 200 milioane de euro mostenite de la RAFO si pierderi de 2,5 milioane de euro din partea Carom.

CATALIN BUDESCU

Hotararea de fuziune RAFO – Carom este la limita legii. Tinand cont ca statul este la randul lui – prin datoriile uriase ale companiei catre bugetul de stat – creditor, este nevoie ca Ministerul de Finante, in speta Agentia Nationala de Administrare Fiscala, sa-si dea acordul pentru aceasta fuziune.

Conform declaratiilor publice ale lui Ovidiu Tender, urmatorul pas in privinta rafinariei din Onesti este ca RAFO sa fuzioneze prin absorbtie cu firma Carom. Tinand cont ca Tender detine atat societatea Carom si Uton din Onesti, cat si Solventul Timisoara, fuziunea cu RAFO reprezinta crearea mult-anuntatei Companii Moldova.

Urmatorul pas preconizat – transformarea datoriilor uriase ale noii companii in actiuni. Mai nou, surse oficiale din cadrul Ministerului de Finante ne-au declarat ca “la nivelul statului roman, problema RAFO este considerata extrem de importanta si delicata.

In cursul lunii iulie urmeaza sa se definitiveze tabloul creditorilor, iar statul roman va fi reprezentat de catre Ministerul de Finante, dupa aceea urmeaza aprobarea planului de reorganizare judiciara. Mai degraba as putea spune ca pare o intentie care face parte din acest plan. Am aflat despre fuziune, dar asteptam etapele premergatoare.

La nivelul ministerului nu s-a pus in discutie inca acest aspect“.

Fuziunea

Pe 15 iulie, actionarii societatii RAFO Onesti, in frunte cu Balkan Petroleum, se vor pronunta asupra fuziunii prin absorbtie cu firma Carom Onesti. De asemenea se are in vedere si majorarea capitalului social al rafinariei cu 6,6 milioane dolari, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti. Despre plata datoriilor insa nici o vorba.

Majorarea de capital reprezinta, conform comunicatului, “investitii de mediu si investitii tehnologice asumate prin contractul de privatizare al rafinariei“. Dreptul de preferinta, acordat actionarilor inregistrati, va putea fi exercitat timp de o luna de la data publicarii hotararii AGA in Monitorul Oficial.

Prietenii moldave

RAFO a fost privatizata in 2001, atunci cand 60% din pachetul de actiuni al rafinariei a fost cumparat de Imperial Oil (companie care apartine lui Corneliu Iacobov) si Canyon Servicos din Portugalia.

Dupa doi ani, pe fondul discutiilor despre imensele datorii ale rafinariei fata de bugetul de stat, datorii acumulate de RAFO sub sefia lui Corneliu Iacobov si Razvan Temesan (bine cunoscut publicului larg o data cu devalizarea Bancorex, frauda ce a produs o gaura de aproximativ doua miliarde de dolari bugetului de stat), a aparut din senin o firma englezeasca care a preluat RAFO cu tot cu

datorii. Astfel, in luna octombrie a anului trecut, Balkan Petroleum Ltd din Marea Britanie a devenit actionar principal la RAFO, in urma preluarii de la Canyon Servicos a unui pachet de 48,91% din actiunile rafinariei.

In spatele Balkan, aceiasi oameni si prietenii: Gabriel Bivolaru, fostul deputat PSD, romano-australianul Vasile Frank Timis, Corneliu Iacobov si Ovidiu Tender, fiecare implicat intr-un fel sau altul intr-o afacere de mii de miliarde de lei, si anume RAFO Onesti.

Fara faliment

La sfarsitul lunii martie, Directia Generala a Finantelor Publice Bacau, dupa lungi tergiversari, a cerut Tribunalului din localitate deschiderea procedurii de reorganizare judiciara sau faliment in cazul RAFO. Scopul il reprezenta recuperarea unor datorii uriase catre stat in valoare de 7.673 miliarde de lei (circa 204 milioane de euro).

Tribunalul a ales cea mai “usoara“ varianta, si anume aceea a reorganizarii judiciare.

Datorii uriase

RAFO Onesti a inregistrat in 2003 o cifra de afaceri de 18.448 miliarde lei (circa 491 milioane euro) si o pierdere de aproape 6.000 miliarde lei (circa 159 milioane euro). La acestea se adauga alte 200 de milioane de euro, datorie istorica, purtatoare de penalitati.

In acelasi timp, producatorul de cauciuc sintetic – Carom – al carui actionar majoritar este societatea Tender SA Timisoara, a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 5.902 miliarde lei. Pierderile Carom s-au cifrat la 961 miliarde lei (circa 2,5 milioane euro). Sumele in euro au fost calculate la cursul de 37.555 lei pentru un euro.

Bogatul om sarac

Firmele lui Ovidiu Tender, presedinte printre altele si al patronatului UGIR 1903, unul dintre cei mai mediatizati oameni de afaceri romani ai ultimilor ani, au ajuns sa aiba datorii fata de statul roman care depasesc 6.500 miliarde de lei. Numai Carom Onesti are in prezent datorii de 4.

341,66 miliarde lei, Atlas GIP – 683,22 miliarde lei, Vulcan Bucuresti – 289,98 miliarde lei si Videlmar – 70,1 miliarde lei. Ovidiu Tender are o avere estimata la 140 milioane dolari, dar si datorii ale societatilor pe care le conduce la acelasi nivel.