“Avem nevoie de carne proaspata”, asa vorbeau despre copii, in discutiile telefonice interceptate de politie, membrii unei bande care facea trafic cu minori. Acestia aduceau in Italia copii din Romania si ii obligau sa cerseasca sau sa fure. Fiecare dintre ei trebuia sa stringa minimum 1.000 euro pe zi, altfel “capii” le aplicau corectii corporale.

Doua femei si un barbat, aflati la conducerea bandei de trafic cu minori, au fost arestati de politia din Verona, alte opt persoane fiind date in urmarire. Banda a avut o “cifra de afaceri” de citeva sute de mii de euro.

Ancheta politiei din Verona, denumita “Carne vie”, a inceput in ianuarie 2004, cu scopul de a stopa fenomenul exploatarii minorilor veniti din Romania si utilizati pentru activitati ilicite in centrul istoric al orasului Verona. In cursul investigatiilor s-au descoperit ramificatii ale activitatii bandei in mai multe orase din Italia.

Marian Stoica, 39 de ani, zis Cocolos, concubina lui, Elena Baltita Feraru, 32 de ani, si Rodica Anitoi, 27 de ani, de cetatenie moldoveneasca, au ajuns in inchisoare, sub acuzatia de trafic de persoane si mentinere de minori in stare de sclavie. Alte opt persoane, cetateni romani si moldoveni, sint cautate pentru aceleasi acuzatii.

Banda si-a inceput activitatea in vara lui 2002 si, in doi ani, ajunsese sa “gestioneze” circa 50 de copii, antrenati sa fure si sa cerseasca in zonele turistice din Verona, Venetia, Padova, Milano, Florenta, Roma si Torino. Toti copiii erau recrutati in Romania, direct de la familii sarace din judetele Iasi si Dolj sau din rindul celor abandonati sau orfani.

Conditia de baza pe care trebuiau s-o indeplineasca micutii era sa aiba sub 14 ani pentru a nu putea fi nici expulzati din Italia si nici pedepsiti legal. Odata recrutati, erau trecuti in fals pe pasapoartele unor adulti si adusi in Italia, pe ruta Ungaria-Austria. La Verona, minorii erau adapostiti in doua apartamente din cartierul Montorio, inchiriate pe numele basarabencei Rodica Anitoi.

Dupa o scurta perioada de instruire, copiii erau trimisi la treaba, cimpul de actiune fiind centrul istoric din Verona, dar si din Padova, Milano, Florenta, Venetia. Dimineata, la ora 7.00, erau dusi la “locurile de munca”. Trebuiau sa actioneze in bande de cite trei sau patru, coordonate de unul dintre ei care stia “meserie”. La ora 21.

00, dupa ce se intorceau acasa, avea loc ritualul de predare-primire. Cine nu preda 1.000 de euro era batut si batjocorit de Cocolos. Uneori, ca pedeapsa, micutii erau lasati sa doarma afara toata noaptea. Investigatorii au calculat ca banda cistiga zilnic aproximativ 20.000 euro. Copiii erau mutati din timp in timp in mai multe orase ale Italiei.

De permutari se ocupa Elena Feraru, concubina lui Cocolos, aceasta avind contacte cu alte persoane din Italia, cu care schimba copiii cind acestia deveneau prea cunoscuti intr-o zona.

“Cred ca ii si drogau”

Agentii politiei i-au urmarit pe copii inca din vara trecuta, multi dintre ei fiind dusi la Chestura si identificati, iar din acestia citiva au acceptat chiar sa colaboreze. Politia a strins declaratii de la 20 de copii care, apoi, au fost trimisi in structuri pentru minori. Dar au fost descoperite urmele a cel putin inca 50 de copii.

O marturie utila in acest caz a venit de la o familie de romani care locuia linga unul dintre apartamentele unde erau cazati copiii-sclavi. Intervievati de reporterii cotidianului “L’Arena”, din Verona, romanii au afirmat ca auzeau plinsete, dar ca le era frica sa intervina. “De multe ori auzeam strigatele copiilor si plinsetele lor.

Au fost perioade in care numarul minorilor din casa ajungea si la 30. Ii scoteau dimineata si ii aduceau seara inapoi. Dormeau pe jos. Ca erau batuti se vedea si dupa semnele pe care le aveau pe brate. Nu era vorba mereu de aceiasi copii. La fiecare doua-trei luni se schimbau, veneau altii, tot cu fete infricosate, cu ochii vineti.

Stiu ca daca politia prindea vreun copil si-l ducea la centre de primire, ei mergeau si-l ajutau sa fuga pentru a-l aduce inapoi. Cred ca ii si drogau. Dar n-am indraznit sa vorbim. Ne era frica sa nu li se intimple ceva rudelor noastre din Romania. Am fost amenintati in acest sens”, a afirmat Gabriel, 29 de ani, rezident, care avea apartamentul vecin cu una din locuintele bandei.

Ce se va intimpla cu minorii salvati

In aceasta actiune, politia a eliberat circa 20 de copii. Ce se va intimpla cu ei? Minorii neinsotiti sint trimisi in centre de primire in baza unei decizii a Parchetului de pe linga Tribunalul pentru minori.

Structurile de primire informeaza Serviciul social al primariei, care, la rindul lui, ii ia in ingrijire pe acestia si semnaleaza prezenta lor Comitetului pentru minori straini, care are sediul la Roma si care decide soarta copiilor. In general, daca sint conditii, se recurge la repatrierea cu insotitor.