Oficialii din minister spun ca efectele acestei masuri vor putea fi vizibile abia de anul viitor. Aceasta intrucat sfecla de zahar este momentan neatractiva pentru cultivatorii romani, existand prea putine fabrici ce proceseaza sfecla.

Sprijinul financiar prevazut pentru anul in curs de la bugetul MAPDR pentru sustinerea productiei de sfecla de zahar se ridica in total la 700 de miliarde de lei. Astfel, se acorda 9,5 milioane de lei pentru un hectar cultivat cu sfecla, ceea ce reprezinta 43% din cheltuielile necesare pentru infiintarea unui hectar de sfecla.

Producatorii de sfecla de zahar pot beneficia si de subventia de doua milioane la hectar. Cu toate acestea, oficialii ministerului sustin ca acest sector nu a progresat nici anul acesta. Suprafetele cultivate cu sfecla de zahar au scazut de zece ori in ultimii 13 ani, de la 201.000 hectare in 1991, la doar 19.

450 hectare insamantate in acest an, desi programul Ministerului Agriculturii prevedea, pentru 2004, cultivarea a 80.000 hectare cu sfecla de zahar. Din acest motiv, masura de crestere a subventiei la productia marfa ar putea avea efecte pozitive abia din anul 2005.

Fabricile asigura samanta, substantele de combatere a bolilor, ingrasamintele chimice, dar si utilajele necesare pentru pregatirea terenului. In prezent, exista 18 fabrici viabile de zahar, dar numai zece functioneaza la aceasta data si doar sase prelucreaza sfecla de zahar.