Fantana de 3,6 milioane de lire sterline a fost atat criticata, cat si laudata pentru designul sau ce reprezinta, in esenta, un inel oval din piatra. Apa este eliberata din varful unei pante, inainte de a curge in doua directii.

Pe anumite portiuni, fluxul de apa este prevazut cu bule de aer, trecand peste mai multe trepte si linii curbe, reprezentand, potrivit autorului, diferitele perioade din viata printesei. Copiii se vor putea balaci in cele doua fluxuri de apa, prevazute cu material anti-alunecos.

Memorialul conceput de arhitectul american Kathryn Gustafson a fost caracterizat drept "sic si demn", in timp ce altii l-au criticat pentru faptul ca este prea simbolic pentru un monument dedicat unei printese.

Fara majordom

Regina a inaugurat oficial memorialul cu un discurs rostit in prezenta a circa 300 de persoane, intre care si fostul sot al Dianei, printul Charles, si cei doi fii ai cuplului, William si Harry.

Dupa ceremonie, William si Harry au discutat cu persoanele prezente, alaturi de tatal lor. Printre participanti nu s-a numarat si fostul valet al printesei, Paul Burrell, care a scris o carte despre viata sa in slujba Dianei.

El a anuntat ca nu va participa la ceremonie, pentru ca evenimentul sa nu fie plasat in plan secund de intalnirea sa cu William si Harry, care l-au acuzat ca le-a tradat mama. Dupa ceremonie, fantana a fost deschisa pentru un numar limitat de persoane, in timp ce organizatorii se asteapta la cozi imense pentru accesul la monumentul ce s-a deschis publicului larg in cursul acestei zile.