Statele vecine Romaniei sunt mult mai atractive pentru investitorii straini decat tara noastra, sustin reprezentantii Camerei Franceze de Comert, Industrie si Agricultura din Romania (CFCIAR). Astfel, in Romania, impozitele percepute pentru forta de munca sunt cele mai mari din Europa.

„Polonia, Cehia si Ungaria au o legislatie mai permisiva decat Romania, iar forta de munca de acolo nu este asa de scumpa ca in Romania“, a declarat, ieri, Dan Bedros, presedintele Camerei Franceze de Comert, Industrie si Agricultura din Romania. Totodata, investitorii francezi s-au declarat nemultumiti de faptul ca Guvernul nu tine cont de solicitarilor lor.

„Ne izbim de modificari legislative care nu ies asa cum le solicitam noi“, a mai declarat Bedros. Investitorul strain a dat ca exemplu Codul muncii, care, datorita faptului ca nu s-au respectat punctele de vedere ale mediului de afaceri, este un act normativ „ce nu valorizeaza munca“.

Referitor la Codul muncii, Bedros a adaugat ca avantajele obtinute de sindicate prin acest act normativ sunt de scurta durata. Mai mult, ei considera ca instituirea agentului temporar de munca „complica si mai mult lucrurile“. La Codul muncii s-au adus pana in momentul de fata in jur de 1000 de amendamente.

Sistemul bancar din tara noastra este, potrivit lui Patrick Gelin, directorul general al BRD Groupe Societe Generale, „cel mai sanatos sistem de activitate din tara“. Acesta a adaugat faptul ca, in Romania, bancile functioneaza ca peste tot in lume.

In ceea ce priveste fenomenul de coruptie, Philippe Etienne, ambasadorul Frantei in Romania, sustine ca acest fenomen nu a impiedicat dezvoltarea investitiilor straine in tara noastra. Totusi, ambasadorul a subliniat faptul ca dezvoltarea politicilor anticoruptie va ajuta Romania sa „primeasca“ mai multe investitii straine.

La randul sau, presedintele CFCIAR a declarat ca „personal nu s-a intalnit cu acest flagel“, dar nu exclude posibilitatea ca in alte medii fenomenul de coruptie sa fie prezent. Potrivit acestuia, o posibila explicatie pentru zvonurile ce apar referitor la acte de coruptie ar fi dorinta unor oameni de afaceri de a-si justifica insuccesul.

Guvernul Frantei va acorda, anul acesta, Serviciului de Ajutor Mobil de Urgenta Sociala din Romania un sprijin financiar in valoare totala de 45 de mii de euro. Fondurile vor avea ca destinatie construirea unui serviciu de ambulanta de urgenta in Capitala.