Actiunile companiei austriece OMV sunt in crestere, ca urmare a progreselor facute de companie in achizitionarea pachetului majoritar de actiuni de la SNP Petrom, informeaza Reuters. Astfel, in sedinta de vineri a Bursei din Viena, actiunile companiei au crescut cu 2%. Ieri, la ora 10.

15 GMT, actiunile OMV erau cotate la 166,50 euro, aprecierea lor depasind cresterea de 0,9% consemnata de indicele bursier ATX. De asemenea, actiunile SNP Petrom inregistrau un progres de 0,8%, la 2560 lei.

„Pretul de vanzare pentru Petrom este inca necunoscut, dar consideram ca dezvoltarea pietei romanesti si posibilitatile de expansiune in tarile invecinate vor oferi un potential urias OMV“, a apreciat Klara Szekffy, analist la Raiffeisen Centrobank, intr-o nota adresata investitorilor, recomandand achizitiile de actiuni OMV.

La randul sau, Alfred Reisenberger, analist-sef la Bank Austria-Creditanstalt, sustine ca „OMV poate realiza in sfarsit ceea ce isi doreste de cativa ani - sa devina un jucator important in Europa de Est“. Angela Zwerenz, analist la Erste Bank, apreciaza ca achizitia companiei OMV reprezinta „un risc imens, dar si o oportunitate imensa“.

Termenii contractuali ai privatizarii SNP Petrom au fost aprobati in sedinta de Guvern de la finele saptamanii, dupa mai multe amanari, care au ridicat semne de intrebare referitoare la privatizarea companiei. Executivul nu a precizat inca termenii vanzarii, insa analistii apreciaza ca actiunile Petrom vor fi vandute catre OMV cu unul-doua miliarde de dolari.

Grupul austriac ar putea finanta cumpararea participatiei la capitalul SNP Petrom exclusiv prin contractarea de imprumuturi, dar nu exclude posibilitatea unor vanzari de active, a declarat directorul executiv Wolfgang Ruttenstorfer intr-un interviu acordat Reuters, la finalul lunii iunie.

In acest sens, analistii speculeaza ca OMV ar vinde pachetul de 9% din actiunile MOL, pentru a finanta preluarea unei participatii de 51% la capitalul Petrom. Surse guvernamentale citate de Reuters au indicat ca partile vor semna contractul de privatizare in urmatoarele zile.