Azi si maine se va "rupe" iar cerul. Doua zile periculoase din punctul de vedere al meteorologilor. Specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) au transmis ieri oficialitatilor o avertizare prin care anunta vreme instabila. Adica vor fi furtuni, inundatii, va cadea grindina, iar cerul va fi din nou electrizat de fulgere.

"incepand din noaptea de luni (12 iulie) spre marti (13 iulie), vremea va deveni instabila in cea mai mare parte a tarii. in estul si sudul tarii, marti si miercuri cantitatile de apa vor fi insemnate, in general peste 20 l/mp in 24 de ore. Este de mentionat ca in Moldova, Muntenia si Dobrogea cantitatile de apa cumulate in 24 de ore vor depasi izolat 50 l/mp.

Ploile vor fi insotite de intensificari de scurta durata ale vantului si razlet de grindina. Catre sfarsitul saptamanii vremea se va ameliora treptat", avertizau ieri in scris meteorologii. Conform specialistilor in prognoze de scurta durata, ploile vor fi deosebit de abundente, urmate de inundatii. Bucurestiul, ca majoritatea zonelor tarii, va fi din aceasta dupa-amiaza rascolit de furtuni.

E vorba de nori mari, compacti, ai caror curenti ascendenti si descendenti ar putea forma prin rotatie furtuni capabile sa doboare din nou copacii si sa smulga acoperisurile caselor. "Ne asteptam la ploi abundente si la caderi de grindina. Atat in estul si sudul tarii, cat si in Moldova, Muntenia si Dobrogea. Marti si miercuri vor fi doua zile periculoase daca ne gandim la fenomenele meteo.

La Bucuresti, dupa-amiaza va ploua cu galeata si va cadea iar grindina", ne-a spus ieri meteorologul de serviciu al ANM. Tot de la meteorologi am aflat cum se formeaza grindina. Atunci cand temperatura la sol creste, asa cum s-a intamplat la sfarsitul saptamanii trecute, au loc transformari in altitudine ale norilor. Cand acestia ajung la peste zece mii de metri, genereaza averse cu grindina.

De joi sunt sanse de ameliorare treptata a vremii. La sfarsitul saptamanii va fi frumos, dar nu pentru multa vreme. Toata luna iulie, pana in septembrie, vom avea parte de aceste alternante ale vremii. Cu toate fenomenele meteo violente care le insotesc.

4 morti si pagube mari in urma furtunii de sambata

Patru morti, 400 de case afectate si peste 4.600 hectare de culturi agricole calamitate. Este bilantul furtunii dezlantuite sambata in intreaga tara.

Din cauza descarcarilor electrice au decedat patru persoane: un copil de 13 ani, care a fost surprins de furtuna in satul Dumbrava, comuna Livada, din judetul Satu Mare, un alt copil in varsta de 16 ani, din localitatea Mihaileni, in judetul Harghita, si alte doua persoane in judetul Iasi. Au ramas fara alimentare cu energie electrica peste 280 de localitati, ca urmare a avarierii a peste 1.

400 posturi de transformare si 62 linii electrice. Localitatile izolate in urma avarierii retelelor de cablu au fost in judetele Alba, Mures, Prahova, Ilfov, Maramures, Brasov si Bihor.