Tomatele vor ajunge la 40.000 kilogramul; Clientii mai amariti cumpara deja cite doua rosii si un ardei, iar gospodinele spun ca nu vor mai face conserve in acest an

Rosii de 25.000 lei kilogramul, 30.000, ba chiar si 40.000, caise si piersici cu 35.000 lei pentru un kilogram, ajungind si la 50.000 de lei, ardei si vinete cu preturi intre 35.000 si 50.000 lei.

Clienti nemultumiti, cu sacosele goale, care se pling: “De unde sa mai dam atitia bani?” Si taranii, suparati ca mana sau furtuna cu piatra le-a stricat legumele, promit preturi mai mari, pe masura necazurilor lor. “Se mai scumpesc rosiile cu citeva mii, nu mai e ca in alti ani...”.

Batrini necajiti, cu sacose uriase, care cumpara doar cite doua rosii si un ardei si ofteaza din greu: “Ce sa facem, maica, atita putem”. Cam aceasta era atmosfera ieri in citeva din pietele bucurestene.

Pretul legumelor si al fructelor s-a umflat cu citeva mii fata de saptamina trecuta, iar in unele piete chiar s-a dublat. In “Matache”, forfota mare. Tarabe incarcate si clienti care se invirteau cu sacosele goale, incercind sa ocheasca preturi mai mici. “Sint foarte scumpe rosiile, cu 25-30.000, chiar 40.000 de lei! Saptamina trecuta era pretul acceptabil.

In loc de 5 kg, cumparam acum 3,5 kg, ca sa ne incadram cu banii. Am pregatit conserve toata viata, dar anul asta nu vom face. Cu preturile astea, e imposibil”, ne-a spus Florina Cosa, 51 de ani. “Saptamina trecuta rosiile erau 10.000 de lei, cele frumoase. Acum costa dublu. O sa iau un kilogram in loc de trei, n-am bani”, ne-a spus si Maria Anton (72 de ani).

Producatorii afirma ca nu e nici o sansa sa ieftineasca legumele: “Se termina rosiile de la solar, iar cele plantate afara sint foarte putine, de mana. Ploile acide au uscat frunzele. O sa mai creasca preturile, pentru ca se imputineaza marfa. E pe sfert din ce-a fost anul trecut”. “Am cheltuit 100 de milioane cu cele 11 solarii si nu ne scoatem banii.

Oamenii care ne cumpara marfa nu pot plati mai mult de 30.000 pe kg, n-au bani”, ne-au spus unii producatori. Multi au fost afectati de potopul de la sfirsitul saptaminii trecute. Gheorghe Preda din comuna Vidra, (jud. Ilfov) ne povesteste: “A venit vintul puternic, a rupt vrejurile, iar porumbul e la pamint. Castravetii, ardeiul si conopida - toate sint sparte de piatra.

A venit piatra cit oul de porumbel, un sfert de ora, si a distrus tot ce aveam in gradina”. Si cei care mai vind cu 15.000 sau 20.000 de lei kilogramul de rosii micute sau lovite spun ca preturile vor mai creste. “N-a mai ramas nimic din ce am avut in gradina. Taranul a fost amarit intotdeauna”, se plinge si Ion Toba, 70 de ani, din Costinari (Ilfov).

Natalia Boerescu, din comuna Buciumeni (Calarasi), n-a ridicat preturile fata de saptamina trecuta, pe motiv ca, “daca dai mai scump, nu mai vinzi”. Ofteaza: “Daca mai vine o ploaie ca vineri, ne termina tot”. Elena Mihai, o batrina putintica la trup, de 76 de ani, spune ca e din Jilava (jud. Ilfov). Vinde rosii frumoase cu 25.000 si 30.

000 si se tinguie incontinuu: “Aoleu, maica. Vai de mine, a dat la piatra ca numai ce aveam in solarii a mai ramas. Daca asa ne da Dumnezeu, trebuie sa primim...” La “Matache”, nici fructele nu se vind sub 20.000 de lei. Marian Toma, 42 de ani, din Prundu - Giurgiu, spera sa fie mai buna via, ca acum “jumatate din merele si caisele din livada sint pe jos”.

Doi barbati din Barbulet- Dimbovita spun ca furtuna a smuls si pomii din pamint si se pling ca merg in pierdere: “Vindeam caisele cu 35 mii inainte de potop, acum le dam cu 15 mii, ca sint lovite”.

Pensionarii cumpara la bucata, nu la kilogram

Precupetii sustin ca multi virstnici cumpara la bucata de cind au crescut preturile. Deja au aparut anunturi cu “trei bucati la zece mii”. “Nu mai pot maica, doua rosii iau, de pofta. La pensia mea...”, ofta o bunicuta. O alta pensionara rabufneste: “Cinci ardei pentru trei copii si barbatul...

Asta-i viata?! Sa le aruncati la gunoi!”, le striga vinzatorilor, care tipa ca din gura de sarpe ca pe ei nu-i crede nimeni ca au un an prost. Si in piata “1 Mai” kilogramul de rosii si ceapa depaseste 25.000 de lei, cartofii se vind cu 10.000 de lei, iar caisele si piersicile ajung pina la 50.000. Aici insa, scumpirea a fost de citeva mii. In Piata Domenii, caisele sint 30.

000, rosiile 20-25.000, iar merele, ardeii si vinetele - 50.000 de lei. Clientii spun ca preturile au crescut cam cu 10.000 mii pe kilogram, in ultimele zile. “Sint oribile preturile, la salariul meu de bugetar”, ne spune Ica Circea.

Producatorii din piete afirma, la unison, ca legumele se vor scumpi in loc sa se ieftineasca, asa cum se intimpla in alte veri: “Vor ramine la 25.000 de lei kilogramul, sau chiar vor mai creste pina la 30-40.000. In nici un caz nu vor mai fi sub 15.000 de lei”.

Nici pentru fructe nu se intrevede un an mai bun, asa ca gospodinele spun ca deja sint compromise conservele, compoturile si muraturile.

15.000 de hectare, afectate de grindina

In urma furtunilor si caderilor de grindina de la sfirsitul saptaminii trecute, in jur de 15.000 de hectare de culturi agricole au fost calamitate, informeaza Ministerul Agriculturii. Cel mai afectat a fost judetul Teleorman, unde au fost distruse de grindina 8.675 hectare de porumb, soia, legume, griu, orzoaica si floarea-soarelui. De asemenea, in judetele Bistrita-Nasaud si Bacau, in jur de 1.

000 de hectare au fost partial afectate. Pina la aceasta ora, autoritatile nu au stabilit nivelul total al pagubelor.