George Cristian Maior, secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale, a prezentat, ieri, in cadrul seminarului international "Repozitionarea SUA si transformarea NATO: Implicatii pentru Europa de Sud-Est si regiunea extinsa a Marii Negre", motivele pentru care Pentagonul a decis sa instaleze mai multe baze militare in Romania.

Ziarul nostru a prezentat saptamana trecuta in exclusivitate detaliile privind amplasarea unui centru regional militar american in localitatea Mihail Kogalniceanu, cu facilitati de antrenament si transport in Babadag si Constanta.

Oficialul roman a spus ca "este evidenta tendinta de redefinire a zonelor strategice in cadrul proceselor de repozitionare determinate de noile angajamentele ale SUA si NATO in operatiuni. Fortele si structurile de comanda sunt progresiv translatate spre Sud si Est, practic in regiunile de unde vin noile amenintari. Actualele aranjamente de comanda ale NATO accentueaza aceasta tendinta.

In paralel, revizuirea posturii globale a SUA vizeaza in prezent infiintarea de baze militare pe litoralul Marii Negre."

Dislocare de baze inaintate in zonele de instabilitate

George Maior a dezvaluit faptul ca in momentul de fata, in cadrul Aliantei, se discuta despre noi misiuni si noi parteneriate. "In Mediterana navele aliate patruleaza pentru a preveni si combate activitatile teroriste. La Istanbul, aliatii au dezbatut o posibila sustinere a acestei operatiuni de catre Federatia Rusa si Ucraina", a mentionat Maior.

Secretarul de stat din MApN a mai precizat ca, "largirea a adus NATO mai aproape de zonele de instabilitate de la frontierele Europei.

Riscurile emergente din aceste zone, din Mediterana pana la Marea Neagra si Asia Centrala, au un impact direct asupra securitatii noastre si, din aceasta ratiune, Alianta a decis contracarea lor prin lansarea unor noi operatiuni, a unor masuri de prevenire si a unor strategii de proiectare a securitatii si democratiei in afara Europei.

Noile amenintari de securitate necesita un nou tip de operatiuni pentru fortele noastre armate - care trebuie sa faca simultan si razboi si pace, si combaterea terorismului si misiuni de stabilizare si reconstructie.

Actualele sisteme de aparare trebuie sa devina deci mult mai extinse in rolul lor: terorismul, proliferarea armelor si crima organizata cer raspunsuri multidimensionale si definirea unor noi sarcini pentru armatele noastre in administrare si constructie institutionala, schimbul de informatii sau sprijinul pentru securitatea frontierelor si securitatea maritima.

Pentru ca aceste noi sarcini sa poata fi indeplinite sunt necesare modalitati de planificare in avans a operatiunilor, reactie rapida in situatii de criza si dislocare de baze inaintate in zonele de instabilitate."

Europa de Est si Marea Neagra, platforme de proiectare a stabilitatii

Oficialul MApN a mai spus ca din perspectiva militara, apararea impotriva unor riscuri si amenintari include in prezent utilizarea infrastructurii si facilitatilor de instruire localizate pe coasta Marii Negre pentru dislocarea rapida a fortelor in teatre de operatii indepartate.

"Supravegherea si avertizarea timpurie pot asigura informatii rapide si fidele pentru prevenirea activitatilor teroriste. Din perspectiva istorica, Marea Neagra a fost la portile Europei un canal de import al instabilitatii: crima organizata si activitatile teroriste, traficul de arme au constituit amenintari directe la adresa securitatii europene.

Aceasta poarta de intrare este de asemenea zona in care va trebui sa ne consolidam capacitatile proprii de contracarare si sa cooperam cu Alianta in definirea unor noi politici de prevenire si descurajare. SUA au utilizat in mod extins bazele romanesti de la Marea Neagra pentru rotirea trupelor din Kosovo si pentru dislocarea lor in Irak.

Acest proces a oferit o mai mare flexibilitate operationala armatei americane si o capacitate crescuta de a proiecta fortele in teatre de operatii.

Extinderea sa s-ar putea centra pe doua dimensiuni: utilizarea Europei de Sud-Est si regiunea Marii Negre ca platforma pentru proiectarea stabilitatii in zone indepartate de pe glob, pe de o parte, iar pe de alta, crearea unei prezente de descurajare intr-un spatiu care este practic inconjurat de zone de instabilitate.

Discutiile noastre privind o posibila prezenta militara a SUA in Romania urmeaza dezvoltarile la nivelul transformarii fortelor si a reconfigurarii sistemelor de aparare.

Este o imagine complet diferita fata de cea cu care eram obisnuiti in timpul Razboiului Rece.

Nu mai avem nevoie de structuri teritoriale masive sau de investitii in baze militare mari care sa ofere capacitati semnificative pentru a participa la razboaie conventionale", a afirmat George Maior, in deschiderea seminarului organizat de Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara, in cooperare cu Institutul de Studii Strategice Nationale din cadrul Universitatii

Nationale de Aparare (N.D.U.) din Washington DC, Centrul European pentru Studii de Securitate "George C. Marshall" din Germania, si Asociatia Euroatlantica "Manfred Worner" din Romania.