Presedintele Ion Iliescu s-a facut foc si para pe liderii Aliantei PNL-PD pentru faptul ca refuza sa dea curs invitatiei de a merge la Cotroceni la consultari. Pe aceasta tema, Presedintia a reactionat doua zile la rand, cel mai vehement insa a fost comunicatul de ieri, semnat de Biroul de presa.

Seful statului, obisnuit probabil cu "disciplina" de la PSD, nu intelege de ce Stolojan si Basescu nu vor sa vina la Cotroceni. Supararea este atat de mare incat ii acuza pe acestia ca pun in pericol integrarea europeana, din cauza iresponsabilitatii, a atitudinii extremiste in viata politica, din cauza populismului, a demagogiei si a lipsei de spirit civic.

"Domnul Ion Iliescu, Presedintele Romaniei, isi exprima inca odata profunda sa dezamagire fata de pozitia adoptata de PD si PNL, care au refuzat sa raspunda invitatiei la dialog lansata de Presedintele Romaniei tuturor fortelor politice parlamentare, cu atat mai mult cu cat aceste doua partide au, prin prisma rezultatelor obtinute in alegerile locale, atributii sporite in procesul de guvernare

a tarii. Cele doua partide gresesc crezand ca mandatul pe care l-au primit din partea cetatenilor le cere sa se situeze pe pozitii de confruntare cu seful statului si cu celelalte forte politice romanesti.

Mandatul pe care l-au primit este unul care implica responsabilitati importante, pe care cele doua partide intarzie sa si le asume", ii trage de urechi seful statului pe liderii liberali si democrati, prin comunicatul dat ieri publicitatii.

Presedintele neaga implicarea in treburile PSD

Prin document Iliescu afirma ca "regreta aceasta atitudine, care tine de calcule electorale gresite. Nu ne aflam in campanie electorala si, oricum, nu cu acuze nefondate si nu prin manipularea realitatii se poate obtine increderea oamenilor".

In viziunea sefului statului, fapta Opozitiei este cu atat mai grava cu cat "si-a respectat mandatul constitutional si a actionat permanent in limitele impuse de lege. Nu este nimic anticonstitutional si ilegal in intalnirile sale cu cetatenii Romaniei", dupa cum se mentioneaza in document.

Se da ca exemplu faptul ca "in multe dintre localitatile vizitate de seful statului primarii nou alesi apartin PNL si PD, deci nu se poate vorbi de implicarea sa in campania electorala".

La acuzele liderilor Opozitiei, care au reclamat incalcarea Constitutiei prin faptul ca seful statului s-a implicat si in activitatea PSD, Iliescu este ferm: "consultarile sefului statului cu partidul de guvernamant sunt firesti intr-o democratie. Obiectivele pe care si le-a propus Romania in acest an impun adaptarea permanenta a actiunii guvernamentale la realitati in rapida schimbare".

Biroul de presa al Cotrocenilor explica faptul ca seful statului a cerut, in intalnirea, anuntata public, de luni, 5 iulie 2004, cu membrii conducerii centrale PSD, adaptarea actiunii partidului la imperativele unei eficiente sporite a actului de guvernare, pentru a putea finaliza negocierile de aderare la Uniunea Europeana in limitele calendarului asumat de Romania si de Comisia Europeana.

"Continutul, amploarea schimbarilor si modul in care au ele loc in PSD sunt atributul exclusiv al conducerii democratic alese a PSD. Seful statului nu a jucat si nici nu joaca vreun rol in desfasurarea acestui proces", se arata in material.

O alta observatie facuta de presedinte la adresa lui Theodor Stolojan si Traian Basescu este aceea ca prin atitudinea lor "nu ajuta la respectarea angajamentelor luate, privitoare la sustinerea procesului de aderare la Uniunea Europeana, care impun actiunea solidara a tuturor fortelor politice a societatii civile si, astfel, nu tin cont de interesele si nevoile cetatenilor romani".

Iliescu considera ca integrarea in UE nu trebuie sacrificata pe altarul unor interese politicianiste de moment. "Romania a reusit sa castige un capital de incredere in relatiile sale cu partenerii europeni, capital care poate fi risipit foarte usor prin atitudini extremiste in viata politica, prin populism, demagogie si lipsa de spirit civic", se arata in document.

In finalul comunicatului presedintele anunta ca va discuta cu liderii partidelor care au dat curs invitatiei sale problemele de pe agenda deja anuntata, care privesc in special negocierile de aderare la Uniunea Europeana, constituirea si buna functionare a noilor administratii locale, cresterea capacitatii acestora de a absorbi si gestiona fondurile europene de dezvoltare, prin proiecte care sa

corespunda cerintelor de eficienta si de transparenta in vigoare in Uniune, precum si despre stadiul adoptarii legislatiei privitoare la alegerile legislative si prezidentiale.

Au raspuns invitatiei presedintelui Ion Iliescu UDMR, PUR si PRM.

Un presedinte al PSD

Liderii PNL si PD au refuzat invitatia de a se prezenta la Cotroceni pentru discutii, sustinand ca "Iliescu a incetat sa mai fie un presedinte echidistant. Este un presedinte al PSD si nu suntem dispusi sa avem comportamentul unor partide care se prezinta la Cotroceni pentru a servi drept adapost pentru incalcarile constitutionale pe care le-a facut", a precizat liderul PD, Traian Basescu.

Reprezentantii Aliantei PNL-PD au mai spus ca sunt dispusi sa participe la consultari cu seful statului numai dupa ce Ion Iliescu va renunta sa se mai implice in restructurarea PSD. Pe de alta parte, Corina Cretu a calificat acuzatiile liberalilor si democratilor ca fiind "absurde si lipsite de substanta democratica".

Presedintele excutiv al PD, Emil Boc, ne-a precizat ieri ca, din nefericire, seful statului continua sa incalce Constitutia. "Incalca litera si spiritul Constitutiei si noi nu putem fi facuti partasi la asa ceva. Trebuia sa ramana echidistant, nu sa dovedeasca prin actiunile sale din ultimul timp si nu numai, ca este presedintele de fapt al PSD", ne-a precizat Emil Boc.

El ii transmite sefului statului ca va da dovada ca respecta legile tarii in momentul in care va anunta explicit ca nu va candida, ca independent, pe listele PSD, pentru un post de senator. "Mai intai sa respecte legile tarii si abia apoi sa vorbeasca de solidaritate nationala.

Sa dovedeasca faptul ca este presedintele tarii si nu al PSD, renuntand sa mai candideze pe listele PSD, ca independent, la toamna", a completat Boc. Liderul democrat spune ca ii cunoaste foarte bine supararile sefului statului si ca nu il surprinde criticile dure la adresa PNL si PD.

"In plus, intre partide si Presedintia Romaniei trebuie sa fie raporturi de colaborare, nu de subordonare, iar aceasta colaborare trebuie sa raspunda interesului general, nu personal sau de partid", a spus Boc la final.

Razboiul a fost declansat

Liberalii spun si ei ca nu puteau da curs invitatiei prezidentiale pentru ca nu ar fi facut altceva decat sa legitimeze incalcarea Constitutiei de catre seful statului. "Reactia presedintelui face parte din corpul de campanie al PSD. Dovedeste inca o data ca este partizan, Iliescu sustinand pe perioada campaniei electorale candidatii PSD.

Consultarile cu partidul de guvernamant s-au inscris in aceeasi nota", ne-a precizat Paul Pacuraru, vicepresedinte al PNL. Liderul liberal spune ca s-a refuzat invitatia presedintelui din doua motive. "Primul este acela ca am fi legitimat prin prezenta noastra incalcarea Constitutiei de catre seful statului.

Al doilea motiv este acela ca tematica discutiilor, prezentata de presedinte, era in termeni generali, fiind convinsi ca nu ar fi rezultat ceva concret din acesta intalnire", a completat Paul Pacuraru, care a mentionat ca gestul prezidential arata clar ca "razboiul PSD cu Alianta a fost declansat".