“Pina acum, singura informatie pe care o aveam era ca acest congres sa fie in a doua parte a lunii august, deoarece este nevoie de foarte multe pregatiri”, a declarat, ieri, Adrian Nastase, precizind ca acest for “nu poate fi organizat in doua-trei saptamini”.

Faptul ca liderul pesedist nu da semne ca vrea sa-si anunte cit mai rapid (in cadrul congresului) candidatura la functia de presedinte al Romaniei, ridica mari semne de intrebare cu privire la vointa sa vizavi de acest demers politic.

Nastase spunea zilele trecute ca va accepta candidatura “daca aceasta este in folosul partidului, daca aceasta va fi considerata formula cea mai buna pentru partid”. Surse din PSD ne declarau ca presedintele Ion Iliescu i-ar fi cerut lui Nastase, la ultima intrevedere de la Cotroceni, sa-si anunte cit mai degraba candidatura. Aseara, era programata o a doua intilnire Nastase-Iliescu.

Titus Corlatean, purtatorul de cuvint al PSD, n-a putut sa ne explice ieri de ce a fost nevoie de aceasta a doua intilnire in decursul a numai citeva zile. Cert este ca aceste reuniuni cu usile inchise de la Palatul Cotroceni ar putea putea avea un cu totul alt obiect decit cel declarat - integrarea in UE si probleme de administratie locala.

Reamintim ca, in urma intrevederii din 5 iulie dintre liderii PSD si Iliescu, partidul de guvernamint si-a schimbat conducerea, a procedat la o remaniere, iar Adrian Nastase a anuntat ca s-a gindit la o demisie, pe care insa nu si-a mai inaintat-o.

Saniuta, delicat cu baronii de Prahova

Astazi, dupa a doua intrevedere PSD-Iliescu, este programata sedinta Biroului Executiv Central. Este posibil sa aiba loc noi “cutremure”.

Potrivit lui Corlatean, Adrian Nastase este asteptat sa tina un discurs in care sa dea anumite “semnale politice” legate de “profilul de stinga al PSD, care a fost atenuat in ultima perioada si care e normal sa se se repozitioneze”. Pina una-alta insa, PSD are o problema cu restructurarea interna.

Ieri, la Prahova, noul lider pesedist din judet, proaspatul ministru de interne, Marian Saniuta, a anuntat public ca amina restructurarea conducerii filialei pina la alegerile generale din noiembrie. Astfel, Mircea Cosma, numarul doi in organizatie, implicat in multe scandaluri publice, dar si toti ceilalti vicepresedinti ramin in pozitiile de “baroni ai Prahovei”.