Pentru o zi, guvernantii au uitat de cresterile economice inregistrate in fiecare discurs despre Romania, amintind de birocratie excesiva, subfinantarea motorului economiei, dat de IMM, si, nu in ultimul rand, exces de ajutoare si monopoluri.

Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatiei (ANIMMC) a recunoscut, ieri, ca birocratia este inca unul din impedimentele importante in calea dezvoltarii sectorului micilor intreprinzatori.

„Lucrurile sunt departe de a fi ideale, nu stau cum ar trebui. Nu poti infiinta o firma in 3-5 zile“, a declarat Chirovici in cadrul celei de-a doua editii a Conferintei subregionale privind dezvoltarea sectorului IMM in Europa de Sud-Est. Declaratia oficialului survine dupa ce subliniase in nenumarate randuri ca s-au facut pasi importanti in eliminarea birocratiei.

O alta problema semnalata de Chirovici se refera la fondurile limitate puse la dispozitia micilor intreprinzatori. „Foarte multe programe au ramas pur formale“, a spus Chirovici, care a mai adaugat faptul ca, la ora actuala, IMM din Romania sunt „dependente de piata interna“.

Mai mult, potrivit sefului ANIMMC, accesul IMM la sistemele de creditare va deveni chiar „prohibitiv“ in conditiile implementarii in Romania a sistemul Basel II. Reprezentantii Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) sustin ca au atentionat Agentia ca fondurile destinate IMM-urilor sunt insuficiente de aproximativ 5 ori.

Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, spune insa ca Eugen Chirovici a facut unele demersuri pentru a obtine bani mai multi de la buget pentru Agentie“.

Un moment de sinceritate a avut si ministrul pentru Control Ionel Blanculescu, care a recunoscut ca, in anumite cazuri, si Guvernul a contribuit la promovarea unei concurente neloiale pe piata autohtona. „In multe zone ale economiei romanesti, exista aspecte ale concurentei mai putin loiale.

Si noi am contribuit la aceasta prin acordarea de facilitati unora si nu tuturor“, s-a confesat Blanculescu, adaugand ca astfel de practici pot duce la falimentarea unor societati care, in conditii normale, ar putea functiona pe piata.

De asemenea, potrivit lui Blanculescu, unele societati incearca sa creeze pozitii monopoliste pe piata, pentru a-si putea vinde produsele chiar daca sunt mai slab calitativ fata de altele.

La randul sau, premierul Adrian Nastase a cerut producatorilor interni sa se orienteze spre export si sa isi sporeasca gradul de eficienta pe piata autohtona intrucat nu vor mai putea primi avantajele de care au beneficiat in trecut.

„Membrilor Consiliului Concurentei le revine o sarcina foarte dificila, deoarece suntem obisnuiti, in mare masura, sa consideram ca numai producatorii nostri trebuie ajutati. Toti producatorii trebuie sa se bucure de un tratament echitabil atunci cand vin pe piata romaneasca“, a spus Nastase.

El a avertizat ca Romania se va confrunta cu dificultati in cazul in care nu va fi pregatita pentru cerintele si regulile economiei de piata din Uniunea Europeana, printre care se numara si eliminarea situatiilor de monopol si de concurenta neloiala.