Comerciantii si statul risca pierderi de milioane de dolari

Comerciantii de caviar spun ca sint pe cale sa piarda aproape cinci milioane de dolari din cauza blocarii exportului de icre negre. Romania asteapta de la o organizatie internationala aprobarea cotei de export, insa aceasta intirzie din cauza a trei tari care nu au indeplinit unele formalitati. Exportatorii spun ca afacerilor lor ar fi trebuit sa inceapa din februarie.

Ca sa poata exporta icre negre, tarile cu iesire la Dunare trebuie sa faca un dosar ca sa obtina o aprobare si o cota din partea Conventiei Internationale pentru Comert cu Specii Periclitate (CITES). Documentatia cuprinde o serie de formalitati si necazul este ca, daca o singura tara nu isi intocmeste la timp dosarul, toate celelalte au de suferit.

Autoritatile spun ca Romania a facut tot ce a cerut CITES ca sa obtina aprobarea cotei la exportul de caviar pe anul 2004. “De noi, ca autoritate, nu mai depinde nimic”, declara Roxana Cazacu, consilier asistent in cadrul Directiei Conservarea Biodiversitatii Biologice si Biosecuritate din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

“Romania a facut eforturi apreciate de CITES, dar sintem tinuti pe loc de Bulgaria, Ucraina si Serbia si Muntenegru. Pina acum, cotele trebuiau publicate pe site-ul CITES si acest lucru nu s-a intimplat.

Toate realizarile Romaniei de pina acum privind reducerea braconajului, monitorizarea si capturarea sturionilor sint pe cale sa dispara daca cele trei tari nu depun documentatia completa”, declara Valentin Buksz, presedintele Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP).

El afirma ca exista contracte economice cu parteneri straini care nu vor putea fi respectate, iar efectele se vor face resimtite si in plan social.

Mii de oameni vor ramane fara locuri de munca. “Cred ca trebuie facute eforturi mai energice din partea Romaniei, poate chiar o deplasare la sediul CITES”, spune presedintele CNAFP.

Caviar adunat degeaba

Pentru 2004, Romania a solicitat o cota de export de 4.660 de kilograme de caviar, din care s-a recoltat deja circa 60 la suta. Ceea ce inseamna 2.500-3.000 de kilograme. Icrele negre au insa un termen de garantie de sase luni si doar cu conservanti garantia poate fi prelungita la un an. Pentru exportatori insa, caviarul trebuie trimis clientilor cit mai repede.

“Nu putem exporta decit o cantitate mica de caviar cu conservanti. Restul, adica cea mai mare parte, risca sa nu mai corespunda din punct de vedere al calitatii”, afirma Dan Rusan. Speranta exportatorilor de caviar se indreapta acum catre reuniunea CITES din octombrie.

Exportatorii spun insa ca va fi destul de dificil ca autoritatile romane sa convinga 150 de state membre ale CITES sa accepte o derogare doar pentru Romania, in conditiile in care toate statele din lume respecta aceleasi reguli.

Investitii in pericol de sistare

Dan Rusan, presedintele Asociatiei “Compescaria 2003”, care reuneste exportatorii de caviar, este unul dintre cei mai mari exportatori. El spune ca, daca ar fi stiut in ce situatie se va ajunge, nu mai pescuia sturioni. “Ne-am angajat sa facem investitii de miliarde pe care vom fi nevoiti sa le sistam pentru ca ne-am facut calcule sa le recuperam din exportul de caviar.

Vom pierde circa cinci milioane de dolari, iar statul pierde aceeasi suma pentru ca noi vom renunta la pescuit si nu va mai avea incasari din redeventa. In plus, peste 4.000 de pescari nu vor mai avea nici o sursa de venit. Secretariatul de la Geneva trebuia sa ne priveasca separat de celelalte tari”, spune Dan Rusan.