CNVM a modificat procedura de suspendare a tranzactiilor cu actiuni ale societatilor emitente cotate pe RASDAQ.

Procedura se aplica atunci cand anumite evenimente nu mai permit asigurarea unei piete ordonate, din cauza cresterii presiunilor speculative. Pana in momentul adoptarii unui regulament corespunzator noii legi a pietei de capital, procedura constituie inca un pas preliminar menit sa apropie momentul fuziunii dintre RASDAQ si BVB.

“Noua procedura este similara celei care se aplica la BVB si va reduce perioada de suspendare a emitentilor“, spune Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM.

Dintre situatiile in care este necesara suspendarea tranzactiilor se remarca cele in care AGA are pe ordinea de zi modificarea capitalului social, modificarea numarului de actiuni emise, repartizarea profitului.

Alte situatii de suspendare sunt: majorarea capitalului social din resurse interne prin cresterea valorii nominale a unei actiuni; aprobarea unui proiect de fuziune sau divizare; reducerea capitalului social prin anularea proportionala a unui numar de actiuni aflate in proprietatea actionarilor sau diminuarea corespunzatoare a valorii nominale a unei actiuni; divizarea sau consolidarea valorii

nominale a actiunilor; initierea procedurii de faliment, lichidare sau dizolvare.