Tot mai multe firme de leasing vor incepe sa finanteze cumpararea de masini la mina a doua, sustin membrii Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR). Acestia spun ca leasingul autoturismelor noi a atins deja pragul limita si ca piata nu va mai creste decit daca se vor reorienta.

“Cred ca se va forma o noua piata, compusa din masinile noi care au fost cumparate in leasing si care vor fi scoase la vinzare. In ultima vreme, foarte multe firme de leasing au inceput sa finanteze cumpararea masinilor rulate, sector ocolit pina acum, astfel incit cresterea pietei auto este un lucru sigur”, a declarat Florentina Mircea, directorul general al TBI Leasing.

La rindul sau, seful ASLR, Cornel Coca Constantinescu, a afirmat: “Leasingul auto, ca pondere, a ajuns la nivelul maxim. Valoric, acest segment va continua sa creasca, insa ponderea lui in piata de profil va scadea pe masura ce echipamentele industriale si leasingul imobiliar vor cistiga tot mai mult teren”.

Potrivit datelor furnizate de ASLR, valoarea contractelor de leasing incheiate de romani in primele cinci luni ale acestui an a fost de 607 milioane euro, ceea ce reprezinta 2,8% din PIB. Membrii asociatiei lucreaza cu o baza de date a clientilor rau-platnici, numarul acestora ridicindu-se la 300.

Cornel Coca Constantinescu estimeaza ca, pina la finalul anului, piata leasingului va depasi 1,8 miliarde euro, iar in urmatorii trei-patru ani va ajunge la 5 miliarde de euro anual.

Piata leasingului Europa Romania

Auto 43,52% 92,74%

Imobiliar 11,9% 0,08%

Echipamente agricole 10% 0,03%

Echipamente industriale 9,13% 5,77%

(Sursa: ASLR)