Pretul se ridica la nivelul a sute de milioane de dolari.

Un principal motiv de atractie al celor doua companii romanesti este situarea strategica - la granita dintre Rusia si Uniunea Europeana. Desigur ca Rusia, prin Gazprom, doreste sa-si extinda influenta in domeniu cat mai aproape de UE. Acelasi rationament, dar in sens invers, determina si celelalte companii europene sa intre in competitie - expansiunea cat mai aproape de piata ruseasca.

Pentru Romania fiecare oferta are avantajele ei. O eventuala preluare a companiei romanesti Distrigaz Sud de catre Gazprom ar apropia Romania de cea mai mare companie de gaz din lume, la care se adauga si avantajul unor imense resurse de gaz.

Preluarea de catre Enel si Gaz de France - companii de stat - ar apropia Romania nu numai economic, ci si politic de Italia si Franta.

Oricat de atractiva ar fi pozitia strategica a companiilor romanesti, interesul pentru ele, in conditiile unui pret de sute de milioane de dolari, nu ar fi fost atat de mare. Distrigaz Sud si Distrigaz Nord insa au devenit in ultimul timp cele mai mari companii de gaze din Europa de Est si Centrala. Ministrul Dan Ioan Popescu s-a tinut de cuvant.

A determinat in domeniul energetic dezvoltarea companiilor romanesti. Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, prin standardele de calitate a produselor la nivelul pretentiilor europene, au devenit apte pentru competitia marilor investitori in domeniu.