Consiliul OSCE, care s-a reunit in sedinta speciala, a calificat drept "iresponsabile si provocatoare" actiunile autoritatilor de la Tiraspol impotriva scolilor cu predare in limba romana din Transnistria, conform unui comunicat publicat pe site-ul organizatiei.

Ambasadorii celor 55 de state membre OSCE au apreciat ca actiunile Tiraspolului incalca grav drepturile si libertatile fundamentale ale majoritatii populatiei moldovenesti.

"Statele participante si-au exprimat profunda ingrijorare fata de situatia provocata de actiunile arbitrare ale administratiei si ale organelor de drept de la Tiraspol", a declarat presedintele in exercitiu al Consiliului Permanent al OSCE, ambasadorul bulgar Ivo Petrov.

El a subliniat ca inchiderea fortata a acestor scoli a fost insotita de "actiuni de vandalism si de utilizarea nelegitima sau amenintarea cu forta din partea organelor de drept impotriva copiilor, inclusiv orfani, a parintilor si a angajatilor institutiilor de invatamant".

Membrii OSCE au cerut "autoritatii de la Tiraspol sa respecte acordurile anterioare mediate de OSCE, care asigura legitimitatea inregistrarii acestor scoli si functionarea lor normala".