Scaderea de doua ori in decurs de o luna de catre Banca Nationala a dobanzii de interventie, dar si lansarea pe piata de catre Ministerul Finantelor a unor titluri de stat cu o dobanda ceva mai mica nu au dat un semnal suficient de puternic pentru reducerea dobanzilor bancare.

In timp ce unii bancheri se gandesc sa diminueze putin dobanzile atat la credite, cat si la depozite, altii nici nu iau in calcul o asemenea varianta. Aceasta in conditiile in care nu putine au fost recomandarile de scadere mai "consistenta", care au venit chiar din partea primului-ministru Adrian Nastase.

Efectele, insa, sunt palide - o scadere de cel mult 2%, nu prea curand, iar marja dintre dobanzile la depozite si cele la credite se va mentine la acelasi nivel foarte ridicat. Concluzia este clara: romanii vor continua sa contracteze imprumuturi la dobanzi mari si sa-si depoziteze banii la banci primind dobanzi destul de mici.

Raiffeisen are in plan o scadere a dobanzilor

Rasvan Radu, vicepresedintele Raiffeisen Bank, spune ca institutia bancara pe care o conduce are in plan o scadere a dobanzilor, undeva prin toamna, iar procentul final va depinde de miscarile pietei: "Noi intentionam sa operam o scadere a dobanzilor, insa asteptam cel mai bun moment pentru a face acest lucru. Modificarile vor viza atat dobanzile la credite, cat si pe cele la depozite.

Cat priveste procentul, nu va pot spune o cifra exacta, insa noi nu facem scaderi nesemnificative, adica sub 1%, deoarece costurile de ajustare sunt mult prea mari. In consecinta, aceasta scadere va fi de cel putin 1%".

BRD asteapta o noua interventie a Bancii Nationale

Bogdan Baltazar, BRD-SocGen, respinge din start orice posibilitate de scadere a dobanzilor, fie ca este vorba de credite sau depozite atata timp cat BNR nu opereaza o noua scadere a dobanzii de interventie: "Titlurile de stat nu sunt un barometru prea elocvent pentru dobanzile bancare. Noi in general ne raportam la dobanda de interventie a BNR, care a scazut in total in ultima perioada cu 1,25%.

Atunci cand BNR a operat aceste scaderi, si noi am umblat la unele dobanzi atat la imprumuturi, cat si la depozite. Pentru perioada urmatoare ne raportam strict la actiunile Bancii Nationale. In schimb, am lansat unele produse noi, gen credit pentru Dacia Logan, la care dobanzile practicate sunt ceva mai mici decat la alte produse similare".

CEC face unele modificari

Constantin Teculescu, presedintele CEC, a anuntat scaderi ale dobazilor la credite inca din aceasta saptamana, actiune care va continua si in perioada urmatoare, factorul determinant fiind "miscarile pietei": "Pot sa va spun ca noi deja am demarat scaderea dobanzilor la anumite credite incepand chiar din aceasta saptamana. Aceste scaderi pot ajunge chiar si pana la 2%.

Vom continua aceasta politica tinand cont si de miscarile pietei".

ARB: fiecare banca cu strategia ei

Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, este de parere ca vor, nu vor, bancile romanesti vor trebui sa se adapteze miscarilor de pe piata, respectiv scaderea dobanzii de interventie si cea pentru titlurile de stat, si sa diminueze dobanzile: "Despre cat de mult vor scadea ori cat de repede, acest lucru va depinde la o banca la alta, in functie de strategia fiecaruia.

Si va dau un exemplu, dobanda acordata de banci la depozitele pe un an este cuprinsa intre 12-19%. Cea mai mare dobanda este practicata de acele banci interesate de atragerea de depozite, in timp ce institutiile bancare care au suficiente resurse ofera dobanzi mai mici. Avem de-a face cu o piata diversa.

Vreau sa mentionez ca nu vom asista brusc la o scadere a dobanzilor si nici la modificari spectaculoase. Si pot veni din nou cu un exemplu: in perioada ianuarie-iunie 2004 BNR nu a facut nici un fel de modificari la dobanda de interventie, insa bancherii au modificat dobanzile de cel putin 3-4 ori".