Ele se gasesc in 85% dintre locuinte, 90% dintre consumatorii lor fiind intelectuali

Medicamentele impotriva racelii, gripei si cele pentru combaterea durerilor de cap sunt prezente in peste 85% din locuintele romanilor, 90% dintre consumatorii acestora fiind intelectuali, releva un studiu al companiei de cercetare a pietei Daedalus Consulting citat de Mediafax.

"Persoanele cu studii superioare detin intr-un procent mai mare medicamente impotriva durerilor de cap - 90,9% fata de media de 84,1%, precum si impotriva indigestiilor si afectiunilor stomacului -62,7% fata de 45,3% media", se precizeaza in studiu.

Alte medicamente existente in gospodarii sunt cele impotriva indigestiilor si afectiunilor stomacului - 45,3%, pentru dureri de gat - 38,9%, antireumatice si impotriva entorselor, luxatiilor - 37,5% si siropuri de tuse - 28,4%.

In ceea ce priveste antireumaticele si produsele impotriva luxatiilor si entorselor, acestea sunt prezente in special in locuintele pensionarilor si ale persoanelor cu varsta peste 45 de ani. Totodata, siropurile de tuse exista mai ales in gospodariile persoanelor cu venituri de peste 150 dolari/membru de familie - 39%, in conditiile in care media este de 28,4%.

In familiile din Bucuresti, ponderea medicamentelor impotriva indigestiilor si afectiunilor stomacului, precum si a celor impotriva durerilor de gat, depaseste media nationala. Astfel, prima categorie de produse este prezenta in 55,6% din gospodarii, fata de o medie de 45,3%. De asemenea, circa 48,3% din familii detin medicamente care trateaza afectiunile gatului, cu 9,4% mai mult decat media.

Potrivit studiului, majoritatea persoanelor solicita farmacistilor o anumita marca, atunci cand doresc sa achizitioneze un medicament de tip OTC (Over the counter - eliberat fara prescriptie).

Studiul a fost realizat pe un esantion de 954 de persoane si este reprezentativ pentru populatia cu varsta cuprinsa intre 18 ani si 65 ani din mediul urban.