De la declansarea privatizarii, respectiv din 1992 si pana in prezent, statul roman s-a lipsit "de bunavoie" de sume fabuloase pe care le-a facut uitate prin acte normative date adeseori la gramada si in mare graba.

Tinute departe de ochii opiniei publice, cifrele arata ca in decurs de 12 ani, guvernele care s-au tot perindat la putere au acordat ajutoare de stat de tot soiul fara a putea fi acoperite nici pe departe de incasarile efective din vanzarea pachetelor de actiuni. Numai industria siderurgica a inghitit 2,269 miliarde dolari, aproape 75.000 miliarde lei, jumatate din suma revenind Sidex.

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache, spune ca, din 2002 incoace, odata cu adoptarea Legii 137 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, statul s-a lipsit de 20.444 miliarde lei (mai bine de 700 milioane dolari), sume ce reprezinta obligatii bugetare, dobanzi aferente, esalonari la plata sau conversii in actiuni.

Aceasta in conditiile in care. in perioada 2001-aprilie 2004, fosta APAPS a incasat din privatizare putin peste 11.000 miliarde lei. De altfel, sumele totale incasate din privatizarile efectuate de FPS sau APAPS in 12 ani se cifreaza la 36.662 miliarde lei, cu mult sub jumatate din valoarea ajutoarelor de stat acordate. Calculele arata ca statul a pierdut in acesti 12 ani aproape 60.

000 de miliarde lei. Diferenta care este destul de greu de vazut "cu ochiul liber" din moment ce datoriile se sterg pe sest, iar rareori sumele sunt date publicitatii. Mai mult, atunci cand se comunica sumele obtinute dintr-o privatizare sunt puse la gramada contravaloarea actiunilor cu angajamentele investitorului pe multi ani.

Mircea Ursache sustine ca mai bine de 90% dintre societatile privatizate pana in acest moment au beneficiat de ajutor din partea statului, fie prin stergerea datoriilor, fie prin imprumuturi pentru plata unor facturi. "Acest proces de curatire este favorabil privatizarii si fluidizarii economiei romanesti.

Este vorba de datorii istorice ale societatilor comerciale, iar aceste operatiuni de scutiri sau conversii reprezinta un proces absolut firesc care nu face decat sa fluidizeze circuitul monetar-financiar in economia romaneasca", a mai spus Mircea Ursache.

Presedintele AVAS a precizat ca statul nu prea a avut de ales de-a lungul timpului, neacordarea de ajutoare de stat insemnand de fapt imposibilitatea de a privatiza cateva mii de societati. "Acest fenomen este aplicat si tuturor societatilor aflate in proces de privatizare", spune presedintele AVAS.

Campion la capitolul ajutoare de stat este Sidex Galati, care la privatizare a fost iertat de 1,2 miliarde dolari, chiar daca suma incasata de stat a fost de putin peste 10% din aceasta valoare. Un alt exemplu elocvent este cel al fostei Banci Agricole, unde statul a incasat efectiv 15 milioane dolari, desi costurile de privatizare au sarit de 150 milioane dolari.

Exemplele ar putea continua cu RAFO Onesti, unde pretul platit pentru pachetul majoritar de actiuni a fost de doar 1,5 milioane dolari, iar ajutoarele de aproape 6 ori mai mari. Tot in ograda "maestrului" Ovidiu Musetescu avem recentele exemple ale SNTR, unde la un pret de 1,6 milioane dolari statul "s-a lipsit" de un teren de zece ori mai valoros si de datorii de 7 milioane dolari.

Lista mai cuprinde ARO Campulung oferita pe tava "strategicului" John Perez pentru 150.000 dolari, in timp ce datoriile sterse de stat au sarit de multe milioane de dolari.