La Craiova, o gasca de bezmetici scoate ochii caprioarelor, care apoi mor din cauza infectiilor

Angajatii de la Gradina Zoologica din Craiova se confrunta, de citeva luni, cu o problema grava: mai multe animale au fost mutilate de necunoscuti si, pina acum, trei caprioare au murit din cauza unor infectii la ochi. La inceput, ingrijitorii au crezut ca este vorba despre vreo epidemie, dar au aflat de la niste trecatori ca o banda de copii terorizeaza animalele.

Pustii ataca sistematic, incercind parca sa nu scape nici o specie aflata in patrimoniul parcului.

In urma cu aproximativ patru luni, agresorii au scos ochii caprioarelor din tarc folosind o metoda diabolica: le ademeneau, apoi le infigeau un bat in ochi.

“Am pierdut trei capriori pina acum. In viata mea nu am mai auzit de o asemenea grozavie. Gasca asta de ne-a omorit capriorii si continua sa-si faca de cap cu celelalte animale. Cu o mina tin iarba si ademenesc caprioarele, iar cu cealalta le baga batul in ochi. De la ranile provocate s-au produs infectii care au dus la moartea animalelor. Din opt capriori, am ramas numai cu cinci.

Nu le cunoastem numele copiilor, dar am aflat de la citiva trecatori ca sint o gasca de tiganusi. Sint greu de urmarit pentru ca vin multi copii in parc”, ne-a declarat Ion Cojocaru, directorul Gradinii Zoologice din Craiova.

Ursii, arsi cu tigarile

Nici ursii nu au scapat de furia atacatorilor. Pustii s-au gindit sa-i “aranjeze” si pe acestia. Insa pentru ca ursul nu este un animal blind, ei au atacat de la distanta: “Leaga cu sfoara tigari aprinse pe care le asaza apoi pe spatele ursului, dindu-i astfel foc la blana.

Ingrijitorii au vazut toate aceste lucruri, insa nu au reusit sa-i prinda pe dracii aia mici”, afirma administratorul-sef. Angajatii gradinii zoologice ne povestesc ca atunci cind este foarte cald si animalele stau la umbra, unele persoane arunca cu pietre ca sa le scoata afara sau sa se ridice in picioare.

Cel mai des agresati in acest fel sint leii si tigrii. “Chiar eu am prins citiva, dar n-am avut ce sa le fac pentru ca erau niste copii. Le-am dat cite un picior in fund si i-am gonit. Gardienii publici au grija doar sa nu se intimple vreun scandal sau viol, nu pot avea grija de animale”, a mai precizat directorul de la zoo.

Infiintata in anul 1906

Gradina Zoologica din Craiova este una dintre cele mai vechi din tara, fiind infiintata in anul 1906. In prezent, aici vietuiesc peste 400 de exemplare, din 53 de specii.

Potrivit lui Ion Cojocaru, administrator, cheltuielile lunare depasesc 100 de milioane lei, suma in care intra si salariile celor 14 angajati. “Nu sint probleme cu fondurile, exista si sponsorizari, ne descurcam”, a declarat Cojocaru.

Timisoara: Toate animalele fac foamea

Desi animalele de la Gradina Zoologica din Timisoara nu sint schingiuite de vizitatori, ele sint moarte de foame si arata jalnic. Situat in Padurea Verde, parcul se afla in proprietatea municipalitatii si este administrata de SC Horticultura. Conform statisticilor, in custile ruginite se afla 62 de specii de animale.

Inventarul surogatului de parc zoologic arata astfel: un paun, patru ursi, patru lei, un lup, doi capriori, sapte cerbi carpatini, patru ulii, 18 broaste testoase, 20 de porumbei, cinci fazani, cinci bibilici si 27 de gaini. La toate acestea se adauga cei patru ciini de paza. Animalele stau in custi cu zabrele ruginite, care arata de parca ar fi supravietuit ultimului razboi mondial.

Sint atit de slabe, incit le poti numara coastele. Pe alee trece, la un moment dat, un paznic impingind o roaba plina cu oase. Acestea vor ajunge, cel mai probabil, in meniul celor patru lei: Rambo, Irina, Mariana si Lenuta, care s-au nascut la Resita si au avut nenorocul sa fie “transferati” la Padurea Verde.

Aici fac, pur si simplu, foamea, sub ochii paznicilor si ai rarilor vizitatori. Cusca in care stau nu pare sa fi fost curatata de multa vreme, iar mirosul pestilential te determina sa-ti acoperi imediat nasul.

Lupul jigarit si ca vai de el si-a infipt de citeva ori coltii in bratul ingrijitorilor. Nu are insa forta nici cit un ciine. Din cauza foamei si a tarcului mic, cerbii carpatini sint agitati si au privirea trista. Nici ursii nu se simt prea bine, mai ales ca sint “cazati” in niste custi mult prea mici pentru gabaritul lor.

Custile cele mai confortabile sint ocupate de cei patru ciini de paza, de rasa pur maidaneza. In altele stau gainile, sursa zilnica de oua pentru omletele ingrijitorilor.

E aproape ora prinzului, si nici unul dintre animalele de la Gradina Zoologica din Timisoara nu are in fata ceva de mincare. Nimeni nu sesizeaza relele tratamente aplicate animalelor. Nu sint chinuite de paznici, dar au parte, aproape in fiecare zi, de post negru. Nici macar apa nu primesc cita trebuie.

Specialistii care au realizat ultimul studiu de fezabilitate la Gradina Zoologica din Timisoara au ajuns la o concluzie ingrijoratoare: animalele pot evada oricind din custi si pot ataca vizitatorii sau paznicii. “S-a constatat ca reamenajarea este absolut necesara.

Amenajarile existente sint dispuse fara un criteriu de organizare, imprejmuirea este necorespunzatoare si prezinta un mare risc in ce priveste accesul necontrolat al unor persoane, dar si evadarea animalelor salbatice”, spune primarul Gheorghe Ciuhandu. Gradina Zoologica va fi inchisa in luna septembrie pentru realizarea iluminatului, a gardului imprejmuitor si a unor lucrari de reparatii.

Pentru lucrarile ample se va incerca obtinerea de fonduri de la Uniunea Europeana, valoarea estimativa a investitiei depasind 27 de miliarde de lei. (Georgeta Petrovici)

Focsani: Ursii sint pusi sa fumeze

Animalele de la Gradina Zoologica din Focsani sufera atit de caldura, cit si din cauza lipsei de apa si de mincare. Gradina se afla in administrarea Muzeului Vrancei si primeste aproximativ 60 de milioane de lei anual de la Consiliul Judetean pentru hrana si intretinerea animalelor.

Din zecile de exemplare pe care le avea inainte de 1989, in parcul zoo nu au mai ramas decit trei ursi bruni, un cerb si doi pui de caprioara, iar ultima lupoaica a murit recent de batrinete. In rest, custile sint goale...

Ursii Martinel si Martinica, in virsta de peste 20 de ani, sint atit de slabi incit abia se mai pot deplasa prin cusca. Paznicii si, totodata, ingrijitorii gradinii spun ca meniul de baza al ursilor este format din marmelada si piine. “Nu mai maninca de mult timp carne. Chiar daca le dati dv. acum, tot nu maninca, s-au dezvatat de mirosul singelui.

Le plac in schimb fructele”, ne-a spus unul din ingrijitori. In zilele aglomerate, animalele sint supuse unor adevarate torturi de vizitatorii mai sadici sau de copii. “De 1 Mai, cind s-a organizat o serbare cimpeneasca aici, la cring, au fost mii de oameni, iar

intrarea a fost libera. Atunci animalele au fost lovite cu pietre, cu bete, iar un vizitator chiar a incercat sa-i dea ursului Vasilica sa fumeze o tigara. Animalele au fost foarte stresate in acele zile”, ne-a mai spus ingrijitorul.

Directorul Muzeului Vrancei, Horia Dumitrescu, in subordinea caruia se afla si parcul zoo, spune ca, de fapt, aceasta nu este o gradina zoologica in toata regula pentru ca are foarte putine animale. De altfel, oamenii nici nu prea o mai viziteaza pentru ca nu stiu daca mai au ce vedea. (Silvia Vrinceanu)

Ursi in groapa

In afara de cei de la Gradina Zoologica, mai exista doi ursi care stau intr-o groapa amenajata intr-un parc craiovean.

“Deocamdata nu putem sa ii mutam. Sint cei mai chinuiti pentru ca lumea arunca in ei cu tot felul de lucruri. Ne-am gindit ca in viitorul apropiat sa acoperim cu plasa perimetrul unde se afla inchisi, dar poate ca acest lucru nu o sa le mai placa iubitorilor de animale”, a declarat Ion Cojocaru.