Presati de directivele UE, Ministerul Mediului impreuna cu importatorii si producatorii de echipament IT si electrocasnice din Romania se pregatesc pentru colectarea si reciclarea deseurilor produselor din domeniu.

ALEXANDRU RADESCU

Din 2005, Romania va beneficia de o noua legislatie in ceea ce priveste deseurile de echipamente electrice si electronice.

Pentru implementarea noilor reglementari in acest domeniu s-a constituit un grup de lucru format din Ministerul Mediului, APDETIC (Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipament de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor), ANEIR (Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania).

La baza acestei initiative sta de fapt Directiva Parlamentului European si a Consiliului 2002/96/CE, din 27 ianuarie 2003, privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE).

DRUM LUNG. In Romania, colectarea si sortarea deseurilor este o munca dificila care necesita deopotriva o anumita infrastructura la nivel local si national, dar si o “lupta“ continua cu moravuri si responsabilitati civice.

Dupa cum ne-a declarat presedintele APDETIC, domnul Valentin Negoita, o data cu adoptarea, anul viitor, a noii legislatii in acest domeniu al reciclarii deseurilor, in Romania va demara si un program-pilot. Este vorba de amenajarea primelor puncte de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice.

Iar acest program-pilot va fi aplicat dupa ce se va fi terminat un studiu de fezabilitate din partea Ministerului Mediului, un studiu care va incerca sa stabileasca care este situatia la “fata locului“: cine sunt “jucatorii“ din domeniu, consumatorii, de unde se va recicla etc.

Chiar si fara rezultatele acestui studiu de fezabilitate, Romania, dar si alte tari din Europa de Est au cerut Uniunii Europene un “timp de gratie“ pentru aplicarea Directivei. Astfel, dupa cum ne-a informat domnul Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR, s-a reusit obtinerea unei amanari a aplicarii directivei pana in 2007, cu perspectiva prelungirii pana in 2010.

OBLIGATII SI DISCUTII. Noua legislatie s-ar putea sa aduca schimbari importante pe piata romaneasca a echipamentelor IT si a electrocasnicelor. Astfel, importatorii si producatorii trebuie sa plateasca pentru procesul de colectare si reciclare, iar cota de reciclare va “intra“ in preturile produselor, dupa cum ne-a spus domnul Valentin Negoita, presedintele APDETIC.

De asemenea, se are in vedere construirea unei uzine de reciclare finantate de producatori si importatori, dar acest proiect poate fi dezvoltat si de firme straine.

Exista mai multe variante “financiare“ pentru cointeresarea tuturor partilor in punerea pe picioare a directivei UE privind deseurile de echipamente electrice si electronice (o gasiti si la adresa http://www.asociatiait.ro/legislatie.asp), dar aceste aspecte sunt inca la nivel de discutii, dupa cum ne-a mai declarat presedintele APDETIC.

DIRECTIVA EUROPEANA

Ar trebui ca utilizatorii de echipamente electrice si electronice din gospodariile particulare sa aiba cel putin posibilitatea de a preda DEEE gratuit. In consecinta, producatorii trebuie sa finanteze colectarea la punctele de colectare, tratarea, recuperarea si eliminarea DEEE.

Pentru a atinge un grad maxim de eficienta a conceptului de responsabilitate a producatorului, fiecare producator ar trebui sa raspunda de finantarea gestionarii deseurilor provenite de la propriile produse.

INFORMARE GLOBALA

Pentru a monitoriza indeplinirea obiectivelor prezentei directive sunt necesare informatii in legatura cu ponderea sau, daca acest lucru nu este posibil, in legatura cu cantitatile de echipamente electrice si electronice introduse pe piata comunitara si in legatura cu ratele de colectare, refolosire (inclusiv a aparatelor intregi, in masura posibilului), recuperare/reciclare si exportare a DEEE

colectate in conformitate cu prezenta directiva.