Guvernul Republicii Moldova a decis, joi seara, sa blocheze exporturile de marfuri produse in Transnistria, ca reactie la inchiderea scolilor cu predare in limba romana din stanga Nistrului.

Executivul moldovean a expediat o nota catre organizatiile internationale si ambasadele acreditate la Chisinau, prin care a anuntat luarea acestei masuri.

"Guvernul Moldovei suspenda eliberarea actelor de insotire la exportul marfurilor din raioanele din estul tarii, incepand cu 1 august 2004, pana la inlaturarea din partea regimului separatist de la Tiraspol a tuturor piedicilor de libera deplasare a cetatenilor Republicii Moldova pe intreg teritoriul tarii si asigurarea posibilitatii de indeplinire a atributiilor functionale ale structurilor

oficiale ale Republicii Moldova", se arata in nota informativa expediata de Executivul de la Chisinau.

Guvernul precizeaza ca, in ultima perioada, regimul transnistrean a intreprins actiuni ce "limiteaza posibilitatile de libera deplasare si acces la intreprinderile amplasate in raioanele din stanga Nistrului a factorilor de decizie din Republica Moldova, inclusiv a expertilor, lucratorilor vamali, persoanelor cu drept de control al respectarii standardelor nationale si internationale,

incalcandu-se flagrant prevederile tratatelor internationale la care Republica Moldova este parte". Administratia de la Tiraspol nu a comentat inca lista de sanctiuni, insa ministrul transnistrean de externe, Valeri Litkai, a declarat, intr-o conferinta sustinuta la Moscova, ca Transnistria se va afla, incepand din 1 august, in conditii de blocada economica totala.

Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova a eliberat, intre 1 ianuarie si 21 iulie, 4.609 certificate de origine a marfurilor pentru agentii economici transnistreni, in baza carora acestia au livrat marfuri si servicii in valoare de 188,5 milioane de dolari, in 51 de tari.

"Dezaprobam ferm actiunile transnistrene. Ele sunt in contradictie cu asigurarile anterioare date de catre autoritatile de la Tiraspol OSCE-ului si Consiliului Europei."

Cooperare cu voie sau fara voie

Statele Unite si Uniunea Europeana sunt gata sa aplice noi sanctiuni impotriva Transnistriei, a declarat, joi, la Viena, ambasadorul Statelor Unite la OSCE, Stephan Minikes.

"Noi si partenerii nostri din Uniunea Europeana suntem pregatiti sa luam in consideratie alte masuri contra autoritatilor separatiste transnistrene pentru a le convinge sa coopereze", a spus Minikes, fara a preciza care sunt acestea.

"Actiunile recente de intimidare si inchidere a scolilor din regiunea Moldovei controlata de autoritatile transnistrene au condus la o situatie extrem de tensionata si la o distantare periculoasa care ar putea deveni violenta", a spus ambasadorul american, citat de agentia oficiala moldoveana, Moldpres.

"Noi dezaprobam ferm actiunile transnistrene. Ele sunt in contradictie cu asigurarile anterioare date de catre autoritatile de la Tiraspol OSCE-ului si Consiliului Europei, potrivit carora vor negocia o solutie reciproc acceptabila si nu vor intreprinde masuri impotriva scolilor pe timpul desfasurarii negocierilor", a subliniat el.

Redeschiderea imediata a scolilor

Minikes a cerut transnistrenilor sa redeschida imediat scolile, sa restabileasca circulatia normala a persoanelor si a marfurilor si sa stabilizeze situatia in zona de securitate. "Acestea si alte probleme trebuie discutate la masa rotunda, in format pentagonal, sub auspiciile OSCE", a adaugat Minikes.

"Autoritatile de la Tiraspol au devenit din ce in ce mai agresive in tensionarea agendei lor politice si in provocarea Guvernului de la Chisinau.

Recent, negociatorii transnistreni au boicotat negocierile pentalaterale planificate pentru 23-24 iunie, iar in timpul celor din 21 iulie, liderul transnistrean, Igor Smirnov, a refuzat sa se intalneasca cu cei trei mediatori si cu ministrul de externe al Bulgariei, Solomon Passi, presedinte in exercitiu al OSCE", a precizat ambasadorul american.

El a facut un apel catre Guvernul Rusiei, solicitandu-i acestuia sa faca uz de influenta pe care o are asupra conducatorilor transnistreni, majoritatea cetateni ai Rusiei, pentru a asigura respectarea drepturilor moldovenilor din Transnistria.

Profesorii basarabeni, cu ochii spre Moscova

Responsabili din cadrul Ministerului moldovean al Educatiei au facut apel la presedintele rus, Vladimir Putin, pentru ca acesta sa intervina impotriva inchiderii scolilor moldovenesti din republica separatista pro-rusa Transnistria.

Trei dintre cele opt scoli cu predare in limba moldoveneasca, in baza grafiei latine, dintre care un orfelinat, au fost "luate cu asalt" de politia transnistreana, in timp ce alte trei sunt amenintate de inchidere, a afirmat Ekaterina Semchenkova, un responsabil al Ministerului moldovean al Educatiei, intr-o conferinta de presa, la Moscova.

"Cerem Guvernului rus sa ne ajute sa punem capat arbitrariului", a declarat, la randul sau, Maria Roibu, directoarea unei scoli din orasul Bender. Potrivit acesteia, copiii de la un orfelinat au trimis, marti, o scrisoare presedintelui Putin, in urma decretului autoritatilor transnistrene de a-i transfera intr-o institutie "pentru handicapati mintal". Circa 4.

300 de copii si adolescenti frecventeaza scolile moldovenesti cu predare in baza grafiei latine din Transnistria. Celelalte scoli transnistrene predau limba moldoveneasca cu grafie chirilica sau utilizeaza programele educationale ruse, elaborate in timpul fostei Uniuni Sovietice.

Actiuni provocatoare ale militienilor

Ministrul moldovean de interne, Gheorghe Papuc, a declarat ca structurile de forta din Transnistria au incercat, in repetate randuri, sa provoace fortele de politie si agentii vamali ai Republicii Moldova.

El a adaugat ca, potrivit informatiilor de care dispune, Militia din Transnistria a intrat in posesia unui lot de uniforme ale Politiei moldovene, pe care le foloseste in actiuni cu caracter provocator.

La randul sau, ministrul educatiei, Valentin Beniuc, a calificat actiunile administratiei de la Tiraspol drept actiune de persecutare indreptata impotriva scolilor care folosesc grafia latina, in timp ce ministrul reintegrarii, Vasile Sova, a apreciat ca Tiraspolul este vinovat pentru situatia critica existenta in Transnistria.

Ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan, a declarat ca Uniunea Europeana si Statele Unite, precum si alte organizatii internationale au adoptat o pozitie dura fata de actiunile transnistrene. "Problema scolilor nu mai este una interna, devenind o problema internationala", a spus el.