Noul presedinte al filialei Bucuresti a Partidului Social Democrat, Mircea Ursache, este un fost activist comunist de frunte. Pina in decembrie 1989 a lucrat in aparatul central al UTC, ajungind de la instructor la sef de sectie la Uniunea Asociatiei Studentilor Comunisti din Romania. Ursache a fost chemat sa dea un suflu nou partidului condus de Nastase, pentru alegerile din toamna.

Mircea Ursache s-a ocupat de problemele organizatorice, dar si de propaganda (cultura si presa). UASCR era subordonata direct Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist, al carui sef suprem era Nicu Ceausescu, fiul dictatorului. O vreme, seful direct - adica presedintele UASCR - al lui Mircea Ursache a fost un alt pesedist de frunte de astazi, Tudor Mohora.

Cu multi ani inainte, seful Uniunii a fost insusi Ion Iliescu, presedintele Romaniei. Dupa Revolutie, Mircea Ursache a ramas aproape de tovarasii de odinioara. Astfel el a devenit consilierul lui Ion Iliescu in precedentul mandat la Cotroceni, cel de pina in 1996.

In 1997, la “marea schisma” din PDSR, Mircea Ursache a plecat impreuna cu Teodor Melescanu si au format Alianta pentru Romania (ApR), unde a devenit secretar general.

Conform documentelor justitiei franceze (Comisia rogatorie in “Afacerea Costea”), Mircea Ursache ar fi beneficiat de facilitatile controversatului om de afaceri Adrian Costea, cel cu afisele electorale ale lui Ion Iliescu. Mai precis, Costea i-ar fi platit actualului presedinte al filialei PSD Bucuresti sejurul la luxosul hotel “Concorde La Fayette” din Paris.

Presedinte al AVAS si fost presedinte al Consiliului de Administratie de la World Trade Center Bucuresti, Mircea Ursache a acumulat o avere frumoasa. Actionar sau asociat al mai multor societati, liderul pesedistilor bucuresteni are, conform declaratiei de avere, trei masini luxoase - doua Mercedesuri si un Jeep Grand Cherokee-, un apartament de 30.

000 de dolari si o casa cu o valoare declarata de 320.000 de dolari, un depozit bancar de aproximativ un miliard de lei si venituri anuale de peste zece mii de euro. In plus, a primit cadouri cu o valoare ce depaseste 300 de euro. Cu citiva ani in urma, seful pesedistilor bucuresteni facea pe corespondentul pentru PRO TV.

Aflat in calitate oficiala in strainatate, el era contactat de oamenii lui Adrian Sirbu, iar la sfirsitul interventiei sale pe post avea formulari ca ale corespondentilor traditionali: “Pentru Pro Tv a transmis Mircea Ursache”. Intr-o declaratie pentru “Evenimentul zilei”, Mircea Ursache a recunoscut, ieri, ca a fost activist comunist.

El a negat insa ca ar fi fost prieten cu Nicu Ceausescu, precizind ca l-a vazut de aproape doar de “de citeva ori, la plenarele CC al UTC”.