Cea mai buna metoda de a pastrare a economiilor este plasarea egala a acestora in trei depozite constituite in lei, dolari si euro, plasament ce confera siguranta obtinerii unui randament minim cu riscuri reduse, afirma specialistii. Pe de alta parte, bancherii apreciaza ca pastrarea economiilor in lei devine rentabila incepand cu acest an.

Cea mai simpla si mai sigura metoda recomandata atat de bancheri, cat si de analistii economici este pastrarea economiilor in proportii egale, in cele trei monede care guverneaza economia autohtona: leu, euro si dolari SUA. "Daca nu vor sa piarda, depunatorii ar trebui sa constituie depozite egale in lei - euro si dolari", ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.

In mod similar, Radu Gratian Ghetea, prim-vicepresedinte la Alpha Bank si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, afirma ca in ceea ce priveste economiile depozitate la institutiile bancare "este bine sa fie pastrate in mod echilibrat in lei -euro-dolari, obtinandu-se un castig minim garantat".

In primul rand, competitia euro-dolar inca nu s-a terminat, iar in al doilea rand, leul a demonstrat o stabilitate foarte puternica in ultima perioada, afirma Ghetea. Totodata, presedintele ARB recomanda si investitiile pe piata de capital.

Leul, mai avantajos din acest an

Analistul economic Ionut Popescu apreciaza ca in prezent si in urmatorii doi-trei ani, economisirea in moneda nationala se va dovedi mult mai avantajoasa. In ceea ce priveste instrumentele de economisire, analistul apreciaza ca acestea "se pot imbina, in functie de nevoia de lichiditati a fiecaruia, in depozite bancare si in titluri de stat.

Daca dispune de o suma de care poate sa nu se atinga un an, poate sa investeasca in titluri de stat care au o dobanda ceva mai buna decat la depozitele bancare".

"Desi dobanzile la depozite nu sunt atractive, bancherii vor sa convinga populatia sa-si plaseze economiile in lei, pe termen mediu si lung."

Unii bancheri mizeaza pe moneda nationala

Bogdan Baltazar, presedintele CA al BRD-GSG si vicepresedintele ARB, sustine ca nu poate da sfaturi despre modul in care populatia ar trebui sa-si plaseze economiile, insa ne-a dat detalii despre modul in care si-a plasat propriile economii. Astfel, sumele puse de-o parte de cand lucreaza in tara sunt plasate in proportie de 70% in lei, 20% in euro si 10% in dolari.

Unele din economiile pastrate in moneda nationala sunt in certificate de depozit pe trei si sase luni, iar altele in obligatiuni. De asemenea, depozitele sunt constituite tot la banca pe care o conduce.

Alte economii ale presedintelui BRD-GSG, cele realizate in perioada in care a lucrat in afara tarii, sunt investite in fonduri mutuale de plasament, o treime in actiuni americane, o treime in actiuni europene, cu precadere ale companiilor din Olanda si din Franta, iar restul in actiuni britanice.

Dobanzile la depozite, practicate in sistemul bancar

Dobanzile pe care le ofera institutiile bancare pentru depozitele constituite pe termen de un an sunt intre 12% si 19%. Banii depusi pentru trei luni sunt "rasplatiti" cu o dobanda intre 13% si 17,25%, in timp ce depozitele la termene de sase luni sunt remunerate cu dobanzi intre 13 si 18%.

Cele mai mari dobanzi pentru depozitele in euro sau dolari constituite pe un termen de 2 luni sunt de 4,25%.