Dupa ce a fost retrogradat, Nicolae Safta a suferit un accident vascular. “A fost o coincidenta”, ne-a declarat un general din IGP in legatura cu demiterea comisarului-sef Safta. Conducerea politiei romane si purtatorul de cuvint al IGP au confirmat ieri, oficial, schimbarea din functie a lui Nicolae Safta abia dupa ce citiva jurnalisti au aflat despre aceasta demitere cu cintec.

“Comisarul-sef Safta a fost demis pentru management defectuos in actul de conducere”, ne-a declarat ieri, sec, Marius Tache, purtatorul de cuvint al IGP.

“Voi fi primul politist care se va adresa CEDO”

Ce ati patit dle comisar sef?

Am facut un accident vascular si acum sint in perfuzii. De la suparare a plecat totul, ca as fi declarat presei niste adevaruri pe care se vede treaba ca nu trebuia sa le spun. Mi s-a imputat ca am spus ca sint SPP-isti, ca nu trebuia sa pomenesc ca cei doi aveau ordine de serviciu vechi asupra lor si ca am spus ca nu au oprit la semnal.

Se pare ca cineva de sus a fost deranjat de declaratiile mele in presa. Conducerea IPJ mi-a interzis sa mai vorbesc cu ziaristii. S-au adunat multe si vineri am facut accidentul vascular. Eu mai am si cardiopatie. Simbata am fost anuntat de colegi la spital ca am fost schimbat din functie si pus la dispozitia IPJ Constanta. Apoi insa a venit vestea care m-a suparat cel mai tare.

Mi s-a spus ca IGP ma schimba pentru management defectuos. Asta a umplut paharul.

De ce credeti ca a intervenit IGP in conditiile in care pe dvs. va schimba IPJ-ul?

Pentru ca am deranjat pe cineva din SPP care, suparat ca un politist din provincie nu s-a speriat si si-a facut treaba, a cerut IGP si uite ca a obtinut, schimbarea mea din functie. Dar de ce pentru management defectuos cind in urma cu o luna am primit calificativul foarte bine la controlul de fond.

Lucrez de 26 de ani in politie si n-as fi crezut ca voi fi indepartat pentru ca mi-am facut datoria si mai ales ca am spus niste adevaruri. Vreau sa stiu pe ce baza s-a luat decizia.

Ce veti face dupa ce veti iesi din spital?

Folosesc vorbe mari dar vreau sa-mi apar demnitatea de ofiter al Politiei Romane. Asa ca o sa incerc sa aflu care a fost motivul real al eliberarii mele din functie. Ce pot sa patesc, or sa ma treaca in rezerva pentru ca vorbesc toate aceste probleme cu dvs.

Daca nu voi obtine un raspuns ferm ii voi da in judecata pe cei care mi-au facut aceasta nedreptate si au luat aceasta masura abuziva, cerind daune morale. Voi fi primul politist care se va adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Cu secretarul de stat Serban Pretor ati vorbit?

Da, m-a sunat si dupa ce aflat ce am patit si unde am ajuns a ramas consternat. A inchis telefonul si dupa ce a vorbit cu seful IPJ chestor Traian Jipa m-a sunat din nou. Mi-a spus ca dl chestor s-a ferit sa-i spuna ca m-a schimbat dar l-a informat ca as fi bolnav. Asta e. Eu nu am ce-mi reprosa.