Doua cercetari de piata de ultima ora, prima realizata de Metro Media Transilvania si cea de-a doua de Insomar - unele date le publicam in editia de azi - ne arata ca Adrian Nastase este, pana una alta, premiant politic la toate capitolele.

In masura in care datele sunt reale si daca ar avea loc alegerile maine, atunci liderul PSD ar castiga detasat prezidentialele, iar in raport cu PSD ar actiona ca o locomotiva urcand partidul cu mai multe procente. Culmea este ca si simpatizantii partidelor concurente, atunci cand sunt intrebati despre mai multe personalitati din PSD, il prefera tot pe Adrian Nastase.

Ce semnificatie pot avea asemenea rezultate?

Cele doua cercetari de piata efectuate de institute diferite, pentru beneficiari diferiti si cu ajutorul unor chestionare care si ele se deosebesc unele de altele, au totusi un numitor comun: studiile s-au efectuat cam in aceeasi perioada, respectiv la mijlocul acestei luni.

Intrucat atat Adrian Nastase, cat si PSD-ul ocupa pozitii sensibil mai bune in comparatie cu sondajele realizate in urma cu o luna-doua, este firesc sa incercam sa descoperim ce anume a produs revirimentul. Sa ne amintim: imediat dupa consumarea alegerilor locale, in presa dar si in lumea politica, a fost declansata o vie polemica pe marginea castigatorului.

Cele mai multe voci au sustinut ca PSD a pierdut alegerile, Alianta D.A. fiind castigatoare. Putini au fost cei care au afirmat contrariul.

In ceea ce ma priveste m-am numarat printre acestia din urma, insistand asupra faptului ca, de vreme ce dupa patru ani de guvernare PSD a castigat procente, in comparatie cu anul 2000, iar calculul in cazul Aliantei era gresit pentru ca nu a fost pus la socoteala scorul partidului lui Melescanu din 2000, aflat acum cu arme si bagaje la PNL, adevaratul castigator nu poate fi decat partidul condus

de Nastase. E drept ca dupa alegerile din 2000, aflat la putere, PSD s-a umflat peste masura luand cu japca consilieri si primari de la alte partide, dar o asemenea crestere cred eu ca este gresit sa fie luata in calcul din simplul motiv ca ea este mai mult conjuncturala decat electorala.

Ei bine, pe fondul acestui cor dominat fara drept de apel de partizanii teoriei conform careia PSD a pierdut, s-a creat efectiv in electoratul acestui partid o stare de deruta si de neincredere.

Ea a fost amplificata de convulsiile care au marcat staff-ul partidului si de conflictul violent dintre Nastase si Iliescu solutionat in cele din urma prin dizolvarea Delegatiei Permanente, crearea Consiliului Coordonator si initierea, la cererea lui Nastase, a alegerilor preliminare in interiorul PSD.

In toata aceasta perioada au mai fost efectuate sondaje ajungandu-se, in urma cu o luna, ca PSD sa ramana cu aproape sase procente in urma Aliantei D.A. Iar Nastase sa joace bara la bara, alaturi de Stolojan, prezidentialele.

Iar o posibila explicatie poate fi chiar si faptul ca liderul PSD a refuzat mult timp sa-si anunte candidatura, lasand astfel loc pentru fel de fel de speculatii, descurajante si ele, pentru simpatizantii partidului. Cum s-a produs, pe fondul acestor circumstante rasturnarea de scor pe care ne-o releva cele doua cercetari de piata?

Evenimentele care cred ca si-au produs efectul pozitiv asupra increderii unei parti a electoratului in PSD sunt consecutive crizei dintre palate. Disputa cu Iliescu a fost transata de Nastase intr-o maniera destul de dura si de lipsita de echivoc.

El a amenintat cu demisia din functia de presedinte PSD si, in subtext, cu ruperea partidului in eventualitatea in care nu este lasat sa-si pregateasca singur strategia electorala. La fel de decis a refuzat, pana la vizita in Statele Unite, sa cedeze in fata insistentelor lui Iliescu si sa isi anunte candidatura la prezidentiale.

A urmat o lovitura de gratie, de o duritate fara precedent, pe care acelasi Nastase a aplicat-o Delegatiei Permanente care a fost pur si simplu scoasa din joc si inlocuita ad-hoc printr-un grup mic alcatuit din cativa fideli ai acestuia.

O noua lovitura de teatru, cu un puternic impact politic, a fost decizia de a organiza anticipate in interiorul PSD intr-o maniera care sa conduca la evitarea tensiunilor interne si in acelasi timp sa permita schimbari de substanta in nomenclatura viitoare PSD. In fine, un efect pozitiv l-au avut si vizitele fulger la Casa Alba si Kremlin.

Toate acestea l-au propulsat din nou pe Nastase in prima linie.

Dar, in primul rand, a contat faptul ca el a reusit sa puna haturile pe PSD. Sau cel putin a lasat aceasta impresie. S-a produs astfel o iesire din starea de confuzie si ambiguitate creata de aparenta ca acest partid este condus bicefal.