Numarul turistilor care au preferat anul acesta statiunile balneoclimaterice a crescut cu aproximativ 15%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, sustin reprezentantii Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR).

Mai mult, numarul strainilor care au venit in Romania pentru a-si petrece concediul intr-una din statiunile balneoclimaterice a crescut anul acesta cu aproximativ 20-22%, raportat la perioada similara a anului trecut. Cei mai multi turisti straini vin din Israel, Germania si Ungaria, statiunile preferate de acestia fiind in general Sovata si Baile Tusnad.

Nu in ultimul rand, rusii opteaza in special pentru statiunile romanesti din zona Moldovei. Astfel, gradul de ocupare din statiunile balneoclimaterice a ajuns in aceasta perioada la aproximativ 80%. Reprezentantii patronatului din turismul balnear explica acest aflux de turisti atat prin tarifele accesibile, cat si prin serviciile oferite clientilor care sunt din ce in ce mai bune.

„S-au imbunatatit foarte mult serviciile de cazare. Anul acesta s-au facut foarte multe investitii in bazele de tratament. Unii hotelieri au facut chiar modificari totale, au construit sali de conferinte, s-au extins“, ne-a declarat Anemari Mustata, director executiv in cadrul OPTBR.

Potrivit oficialilor Patronatelor din Turismul Balnear, in ultima perioada hotelierii au inceput sa se orienteze chiar si catre turistii tineri. Au aparut astfel pachete de servicii de beauty, fitness sau antistres. Astfel, pentru eliminarea stresului acumulat in timpul anului, tinerele pot beneficia de masaj, bai de plante, plimbari in aer liber.

De asemenea, pentru pastrarea frumusetii, in statiunile balneoclimaterice se pot face tratamente, pe baza de creme si injectii cu Gerovital. Totusi, majoritatea turistilor care isi petrec vacanta intr-una dintre statiunile balneoclimaterice sunt pensionari.

In aceasta vara, tarifele la cazare practicate de operatorii din turismul balnear sunt cu aproximativ 12-13% mai mari fata de cele de anul trecut. Spre exemplu, un sejur de cinci zile la un hotel de doua stele din Felix costa in jur de 4,5 milioane de lei.

Cele mai mari tarife se practica insa la Sovata, unde costul unui bilet de tratament de o saptamana, cu trei mese incluse, se ridica la aproximativ 400 de euro. „Tarifele de anul acesta sunt foarte bune. Costurile au ramas practic la fel, iar la Sovata costurile se mentin la acest nivel intrucat majoritatea turistilor provin din Ungaria“, explica Anemari Mustata.

Pentru perioada septembrie-decembrie, romanii cu venituri mici vor putea merge in statiunile balneoclimaterice la preturi reduse printr-un nou program - „Saptamana de refacere“ - initiat de Ministerul Transporturilor si Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania. Fata de programul similar din primavara, tarifele vor fi cu aproximativ 150-200.000 de lei mai mari.

„In curand vom negocia cu Ministerul Transporturilor un nou program pentru turisti. Vom negocia insa niste tarife putin mai mari fata de cele din primavara, intrucat programul trecut a fost foarte dificil pentru prestatorii din turism. Cresterea va fi insa putin sensibila, cu maxim 150-200.000 de lei mai mult fata de tarifele din primavara“, ne-a mai declarat directorul executiv OPTBR.