Rezerva internationala a Bancii Nationale a Romaniei a depasit, la sfarsitul lunii august, echivalentul a zece miliarde euro, conform unui comunicat al institutiei. Rezervele valutare ale BNR se situeaza la 9,33 miliarde de euro, iar valoarea rezervei de aur a crescut pana la 1,14 miliarde euro.

Cresterea cu 715,8 milioane de euro a fost rezultatul cumpararii de valuta de pe piata interbancara, in valoare de 392,3 milioane de euro, al veniturilor din administrarea rezervei internationale de 24,5 milioane de euro, precum si al intrarilor nete (modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari la rezerva valutara a statului, comisioane bancare, cotizatii si

altele), in suma totala de 342,4 milioane euro. Aceasta din urma valoare a fost inregistrata ca urmare a modificarii ratei rezervelor minime obligatorii in valuta de la 25 la 30% din depozitele in devize straine constituite la bancile comerciale.

Banca centrala a obtinut venituri de 24,5 milioane euro din administrarea rezervei si a platit 43,4 milioane euro in contul datoriei externe, directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice. Pana la sfarsitul anului, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 511 milioane euro.