Soarta presedintelui CPUN a stat la mana generalului Victor Stanculescu *Mineriada din luna iunie 1990 a zadarnicit planurile ofiterilor militari *Potrivit sotiei generalului Gusa, ambasadorul Romaniei la Moscova, Ilie Aurel, i-a propus sotului sau, in vara anului 1989, inlaturarea lui Ceausescu.

Telespectatorii care au urmarit aseara emisiunea “Dan Diaconescu Direct” au avut parte de dezvaluiri senzationale legate de soarta celui care avea sa conduca Romania mai bine de 10 ani.

Actualul presedinte Ion Iliescu a scapat ca prin minune de inlaturarea sa de la putere in primavara anului 1990, dupa ce un grup de ofiteri ai Armatei au complotat timp de mai multe luni pentru schimbarea regimului instaurat la Bucuresti.

Soarta sefului Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala s-a aflat timp de cateva secunde in mana generalului Victor Atanasie Stanculescu, acesta decizand ca nu este momentul instalarii dictaturii militare in Romania.

In primele saptamani de dupa Revolutie, in Armata a existat un curent al ofiterilor tineri favorabil depolitizarii acestei institutii, profesionalizarii ei, indepartarii generalilor ceusisti si clarificarii responsabilitatilor pentru cele cateva cazuri in care Armata a fost scoasa impotriva manifestantilor.

Unul dintre membrii fondatori ai grupului de ofiteri, ce s-au reunit sub titulatura “CADA”, colonelul Ioan Barbuta, a dezvaluit aseara motivele care au stat la baza infiintarii acestei miscari. “Gruparea a luat fiinta in februarie 1990, cand la conducerea MApN a fost instalat generalul Militaru.

Toti am considerat ca decizia luata atunci de Ion Iliescu a constituit o mare nedreptate. A fost numit un ofiter in rezerva, aflat in retragere, in locul celui care trebuia de drept sa ocupe acest post, seful de stat major generalul-maior Stefan Gusa. Militaru si-a adus colegii, cadre active din structurile KGB, si i-a impus in fruntea conducerii Armatei romane.

Acest act a dus la aparitia CADA”, a explicat ofiterul MApN.

Adevarul despre Revolutie a fost musamalizat

Presiunile exercitate de grupul de ofiteri a dus, in final, la inlocuirea din functie a generalului Militaru cu generalul Victor Stanculescu.

Dupa ce si-au atins primul deziderat, militantii CADA au continuat presiunile asupra regimului Iliescu pentru aflarea adevarului asupra evenimentelor din decembrie 1989. Au fost demarate ample anchete conduse de echipe de experti din cadrul armatei pentru a afla cine se face responsabil de moartea celor cateva sute de romani in zilele de 16-22 decembrie.

Concluziile rapoartelor nu au ajuns niciodata pe masa judecatorilor deoarece printre persoanele implicate in represiunile din decembrie 1989 se aflau lideri aflati la putere in noul regim instaurat la Bucuresti. “Aveam rapoartele asupra evenimentelor de la Revolutie, dar adevarul nu trebuia sa fie aflat. Asa a aparut ideea mineriadei din iunie 1990.

Dupa venirea minerilor la Bucuresti, miscarea «CADA» a fost dizolvata”, a declarat colonelul Ioan Barbuta.

Iliescu a profitat de frica lui Stanculescu

Totusi, principalul motiv al represiunilor manifestantilor din Capitala era tentativa de lovitura de stat pe care o puneau la cale ofiterii CADA. Acestia doreau schimbarea functiei Armatei romane astfel incat aceasta sa poata decida asupra dizolvarii puterii care se instaurase la Bucuresti.

“Am fost etichetati drept un grup periculos pentru ca doream ca Armata sa devina garantul democratiei in Romania. Pe scurt, Armata putea impune dictatura militara printr-o lovitura de stat, in cazul in care tara se indrepta intr-o directie gresita”, a explicat Barbuta.

El a recunoscut chiar ca a incercat, alaturi de colonelul Stefan Chiriac, sa il convinga pe generalul Victor Stanculescu de necesitatea infaptuirii unei lovituri de stat. “Spre sfarsitul anului 1990, am mers cu prietenul meu la Stanculescu pentru a discuta despre debarcarea regimului Iliescu.

Dupa o intrevedere destul de lunga, generalul ne-a temperat spunand ca nu este oportuna o astfel de decizie pentru ca poporul roman s-a saturat de dictatura. A recunoscut, in final, ca ii este frica pentru nevasta si pentru nepotul sau”, a declarat Ioan Barbuta.

Planul propus de cei doi urmarea mentinerea dictaturii militare pana la data la care partidele politice traditionale PNL si PNT erau capabile sa preia puterea in Romania.

Ceausescu trebuia inlaturat la 23 august 1989

Un alt amanunt senzational legat de perioada premergatoare Revolutiei din 1989 a fost dezvaluit de sotia generalului Stefan Gusa, seful Armatei romane la acea data. Intrata in direct prin telefon, Ralea Gusa a declarat ca stia de complotul indreptat impotriva lui Nicolae Ceausescu inca din vara anului 1989.

“Actualul ambasador al Romaniei la Moscova, Ilie Aurel, a venit la sotul meu in iunie 1989 pentru a-i propune sa-l dea jos pe Ceausescu. Gusa i-a spus ca nu-i poate face asa ceva lui Ceausescu pentru ca ii datoreaza faptul ca a ajuns ofiter. Daca l-ar fi ajutat, dictatorul ar fi fost inlaturat de la putere in ziua de 23 august 1989”, a afirmat Ralea Gusa.