Tarile in care o persoana poate castiga un milion intr-o zi si il poate bea intr-o seara sunt pe cale de disparitie, arata un comentariu al publicatiei The Economist referitor la monedele nationale cu „greutate“ mica. Tarile care „taie zerouri“ incearca sa stearga urmele inflatiei din trecut si sa o impiedice sa se mai manifeste, arata The Economist.

Romania, de exemplu, vrea sa intre in Uniunea Europeana cu bancnote pe care celelalte tari sa le ia in serios. Astfel, de anul viitor, va taia patru zerouri din coada leului. Turcia va taia, tot din 2005, sase zerouri si va ajunge la o paritate de 1,8 euro pentru o lira. In prezent, trebuie sa fii „milionar“ in Turcia chiar si pentru a cumpara o ceasca de cafea, comenteaza publicatia.

Gospodariile isi fac calculele in miliarde, iar bancile - in trilioane si chiar cvadriloane.

Bulgaria a facut deja aceasta denominare in 1999, cand a taiat trei zerouri. La fel a facut Afganistanul anul trecut, ajungand astfel la un curs de schimb de 52 de afghani pentru un euro. In total, nu mai putin de 50 de tari au trecut prin procesul denominarii.

In aceste conditii, Coreea de Sud va deveni in curand o „ciudatenie“ internationala, cu o rata de schimb de 1400 de woni pentru un euro, comenteaza publicatia.