Departamentul "The Economist Intelligence Unit" (EIU), din cadrul renumitului grup "The Economist”, a dat publicitatii, zilele trecute, un raport despre Romania, pentru luna septembrie 2004.

Din punct de vedere economic, analistii EIU apreciaza ca Guvernul a redus deficitul bugetar pe anul 2004 de la 2,1% la 1,6% din PIB, in urma unei cresteri a PIB care depaseste asteptarile, existand sanse foarte mari ca aceasta tinta sa fie atinsa.

De asemenea, Guvernul este apreciat pentru curajul de a continua reformele intr-un an electoral si sunt amintite toate masurile care au adus Romania la un pas de obtinerea statutului de economie de piata functionala.

"Incetinirea reformei in perioada preelectorala, de care s-au temut foarte multi - nu si Economist Intelligence Unit (ianuarie 2004, Privire de ansamblu pentru 2004–2005, Perspectiva a politicii economice) - , nu a avut loc.

Analistii EIU spun ca, in ciuda performantelor slabe ale PSD in cadrul alegerilor locale din iunie

si a presiunii populare puternice de relaxare a politicii economice inainte de alegerile parlamentare si prezidentiale din noiembrie, Guvernul a continuat programul de reforma.

Gardianul, 10 septembrie 2004

Analistii de la "The Economist" se intrec in laude la adresa PSD

Zilele trecute, analistii de la "The Economist Intelligence Unit" (EIU), apartinand grupului media britanic "The Economist", au produs un raport despre Romania, fabricat parca in laboratorul de propaganda al PSD. Concluzia materialului este ca, daca alegerile generale vor fi castigate de aliatii libe-ral-democrati, ar fi pusa in pericol chiar aderarea tarii la UE in 2007.

"Implementarea politicilor de integrare europeana poate intalni neplaceri daca Alianta, neex-perimentata si fractionata, va castiga puterea. (...) Un guvern de coalitie al Aliantei ar fi mai putin stabil si mai putin experimentat decat administratia condusa de PSD", cred autorii raportului.

Specializati in evaluari economice, ei se afunda intr-o analiza detaliata a scenei politice dambovitene si enunta o teza placuta urechilor pesediste: echivalenta dintre actuala constru-ctie politica PNL-PD si defuncta CDR, care ar indreptati temerile privitoare la o guvernare ineficienta a actualei opozitii.

Pe de alta parte, specialistii britanici nu uita sa puncteze, cu exprimari plastice, evolutii de ultim moment ale esichierului politic, precum reabilitarea partidului de guvernamant in sondajele de opinie - "pendulul politic s-a schimbat, in ultima luna, in favoarea PSD".

Desi reflecteaza profund asupra destinului politic al tarii noastre, analistii EIU nu par sa cunoasca denumirea exacta a tandemului liberal-democrat (D.A.), pe care il boteaza "Alianta Democrata".

Cat despre zona economica a raportului, aceasta glorifica realizarile Cabinetului Nastase si se exprima in termeni optimisti relativ la indeplinirea obiectivelor macroeconomice pe anul in curs si pentru 2005. Autorii materialului concluzioneaza chiar ca, dupa patru ani cu PSD la carma tarii, Romania ar trebui sa primeasca statutul de posesoare a unei economii de piata functionale.

Aceiasi analisti opinau anii trecuti ca economia romaneasca se afla pe marginea prapastiei, la un pas de colaps.

Alin BOGDAN

Adevarul, 10 septembrie 2004