Incepand cu 1 ianuarie 2005, toate automobilele noi vor avea buletin de identitate. Potrivit unei hotarari de guvern aprobate recent, masinile vor putea fi introduse pe piata doar insotite de o eticheta personalizata. In acte nu vor fi tiparite date despre marca, numarul sau capacitatea masinii, ci informatii despre consumul si emisiile de dioxid de carbon.

In caz contrar, importatorii si distribuitorii nu-si vor mai putea vinde marfa in Romania. Se urmareste astfel reducerea poluarii si informarea corecta a clientilor. Actul de identitate consta, de fapt, intr-o eticheta care va insoti masina in locurile de vanzare. Distribuitorii vor avea, astfel, obligatia ca pe etichete sa specifice consumul masinii si gradul de poluare.

Afisele va trebui amplasate cat mai vizibil si cat mai aproape de autoturism. Pentru a veni in ajutorul clientilor, Registrul Auto Roman va tipari o brosura care va cuprinde liste cu limitele acceptate de Uniunea Europeana in ceea ce priveste emisiile de noxe, precum si consumul inregistrat de toate tipurile de masini.

Cei care nu vor respecta legea vor plati amenzi cuprinse intre 25 si 50 de milioane de lei.