Liderul militar radical cecen Samil Basaev a condus personal operatiunea de luare de ostatici de la scoala din Beslan, care a provocat moartea a cel putin 339 de persoane in Osetia de Nord, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, relateaza AFP.

"Stiu ca Samil Basaev a condus personal aceasta operatiune", a afirmat Lavrov intr-un interviu acordat canalului de televiziune Al-Jazeera.

Samil Basaev a revendicat in iulie asaltul rebel lansat in republica caucaziana Ingusetia in iunie si soldat cu 90 de morti, dar nu si-a asumat pana in prezent responsa-bilitatea pentru luarea de ostatici de la Beslan.

De asemenea, Lavrov l-a criticat pe Aslan Mashadov, presedintele separatist cecen, pentru capturarea caruia Rusia ofera o recompensa in urma luarii de ostatici. Mashadov "a declarat deschis ca nu poate fi evitat terorismul cat timp Rusia nu isi modifica politica in Caucazul de Nord. Este vorba de o instigare la terorism", a apreciat ministrul rus.

"De asemenea, apelurile la un dialog politic cu acesta si cererile unor capitale europene potrivit carora ar trebui sa incheiem un acord politic cu Mashadov nu pot fi considerate ca facand parte din parteneriatul impotriva terorismului pe care Rusia il are cu Marea Britanie, Statele Unite sau alte tari", a adaugat el.

Moscova a promis zece milioane de dolari pentru informatii ce vor permite capturarea acestui "presedinte", in varsta de 52 de ani, si a comandantului militar radical Samil Basaev.

Mai mult, fortele ruse sunt dispuse sa garanteze securitatea "membrilor bandelor armatei ilegale" daca acestia vor permite capturarea liderilor separatisti ceceni Aslan Mashadov si Samil Basaev, a informat agentia Interfax.

"FSB (Serviciul Federal de Securitate) este dispus sa colaboreze cu toata lumea, inclusiv cu membrii bandelor armatei ilegale.

FSB nu va pune in pericol securitatea acestora si nu le va restrange dreptul de a intra in posesia primei de zece milioane de dolari oferite pentru capturarea ÇpresedinteluiÈ separatist si comandantului militar Samil Basaev", a declarat Illia Sabalkin, purtator de cuvant al fortelor "antiteroriste" din Cauzac.