Zgomotoasa campanie a autoritatilor pentru a reduce pretul piinii si pentru a-l tine in friu pe cel al carnii de porc, dincolo de populismul electoral, are si scopul precis de a mentine inflatia in limita prognozelor, sustin analistii.

Ponderea pretului acestor alimente in cosul de consum dupa care se calculeaza indicele de crestere a preturilor este suficient de mare pentru a fi folosita ca arma in favoarea planificarii inflatiei. Ceea ce autoritatile si urmaresc.

Prin masuri administrative, de tipul controalelor dirijate si al asa-ziselor mercuriale, incearca sa se asigure ca vor atinge tinta de inflatie fixata pentru acest an la un nivel de 9a.

Chiar daca rata inflatiei pe luna august s-a asezat la 0,5%, inflatia acumulata pe primele opt luni ale lui 2004 (5,6 procente) nu lasa prea mult spatiu de manevra.

Nu putem privi linistiti spre “obiectivul-tinta” de inflatie cu o cifra (chiar 9% scrie in documentele programatice ale partidului de guvernamint) cit timp datele oficiale arata o inflatie anualizata (1 septembrie 2003-31 august 2004) de 12,4%.

Este un lucru cunoscut de toata lumea ca scumpirile (ritmul de crestere a preturilor) din ultimele patru luni ale anului trag mai greu in bugetul familiei decit cele din primavara-vara. Chiar si graficele statisticienilor inregistreaza cele mai multe “virfuri” tocmai in ultimele luni ale anului.

Nici toamna lui 2004 nu face o exceptie, estimarile oficiale ale managerilor aratind cresteri de preturi in toate domeniile principale ale economiei (industrie, constructii, servicii, comert cu amanuntul).

Cum o rata a inflatiei sub 9% presupune limitarea acesteia la un pas de 0,8% lunar, fortarea scaderii pretului piinii si oprirea cu orice pret a scumpirii carnii i-ar putea oferi guvernului Nastase acea gura de oxigen de care are nevoie pentru pastrarea inflatiei in limitele convenite cu FMI si Banca Mondiala.

In cosul impletit de Institutul National de Statistica, piinea are coeficientul 678 dintr-un total de zece mii. Mai pe romaneste, daca miiine pretul piinii se dubleaza in toata tara, aceasta scumpire ar duce la o inflatie de 6,78%. O ieftinire a piinii cu 20% aduce, potrivit acelorasi calcule, o scadere a inflatiei cu 1,36%.

Pastrarea cu orice pret a carnii de porc in limitele actuale, desi crescatorii anuntasera scumpiri de 20%, corespunde aceluiasi calcul. Carnea de porc are coeficientul 284, ceea ce ar insemna o crestere a indicelui preturilor de consum de 0,57%, mai mare decit inflatia pe luna august.

Tocmai de aceea, masuri precum reducerea temporara a taxelor vamale de import si anuntul unor inspectii severe la adresa crescatorilor sint masuri “salutare” pentru a stopa din fasa un astfel de atentat la obiectivul inflatie.

Pretul piinii si al carnii misca inflatia

“In cosul calculat de Statistica, pretul unor alimente are un impact foarte mare. Am remarcat de pilda cum, intr-o luna, ouale au miscat inflatia, atunci cind s-au scumpit. La noi, ponderea produselor alimentare in indicele de crestere a preturilor este mult mai mare decit in tarile vestice.

Astfel incit orice modificare a acestor preturi conteaza mult in rata anuala a inflatiei”, a declarat analistul economic Florin Petria.

Cos de consum nerealist

“Exact asta se intimpla, autoritatile incearca sa faca presiuni asupra producatorilor si negustorilor de alimente pentru a mentine inflatia in limitele promise. Pina acum, ponderea exagerata a alimentelor in cosul de consum dupa care se calcula inflatia a fost convenabila pentru autoritati. Iata insa ca o reducere a pretului piinii ar avea un efect pozitiv asupra inflatiei.

Dupa cum un salt al pretului carnii de porc s-ar simti negativ in indicele de crestere a preturilor. Asta demonstreaza, daca mai era nevoie, ca acest cos de consum pe care e bazat calculul indicelui de crestere a preturilor este nerealist”, a spus analistul economic Matei Paun. In opinia sa, tinta de inflatie de 9% pentru acest an este foarte greu de atins.

“In mod normal, nu mai poate fi atinsa aceasta tinta pentru ca in lunile de iarna se modifica multe preturi si tarife. Este asteptata o crestere cu 5% a tarifelor la gaze naturale, cu efect de scumpiri, putin semnificative, dar generale, la mai toate produsele pentru a caror fabricare se consuma gaze. In mod traditional, aproape in fiecare luna de iarna se maresc niste preturi.

Iata cum se explica acest joc complicat, in oglinda, de presiuni, de tentativa administrativa pentru a stapini preturile alimentelor considerate de baza”, adauga Paun.