Aflata mai aproape ca niciodata de inceperea negocierilor de aderare la UE, Turcia risca o noua amanare sine die a candidaturii sale. Motivul: intentia guvernului islamist de a reintroduce in codul penal pedepse cu inchisoarea pentru adulter!

Adulterul a constituit o infractiune in aceasta tara care se vrea europeana pana in anii '90, cand a fost abolit, mai intai pentru barbati - in 1996 - apoi pentru femei - in 1998. Potrivit statisticilor, legea se aplicase in general pentru femei, barbatii nefiind oricum pedepsiti pentru adulter.

In societatile islamiste traditionale din unele parti ale Turciei, sotiile infidele sunt omorate si astazi, pentru a "spala onoarea familiei".

Parlamentul de la Ankara dominat de islamisti incepe azi dezbaterea controversatei legi, care face parte dintr-un pachet mai larg, cuprinzand, in general, legi progresiste, cum ar fi interzicerea torturii, inasprirea pedepselor pentru viol, violente sexuale si hartuire sexuala.

Intentia oficialilor turci a starnit stupoare la Bruxelles, cu atat mai mult, cu cat actualul cabinet turc, desi format de un partid islamist, s-a dovedit, pana acum, extrem de receptiv la necesitatile de adaptare la standardele europene.

In ultimele luni, Turcia a restrans monopolul armatei asupra vietii politice si a justitiei si a acordat drepturi minoritatii kurde (postul national de televiziune are emisiune in limba kurda).

Legea asupra adulterului, despre care jurnalistii autohtoni sunt de parere ca a fost data pentru a multumi electoratul de baza al islamistilor, a starnit stupoare, apoi ingrijorare la Bruxelles.

In mediile europene se da o lupta dura intre partizanii cauzei turce si adversarii acesteia, pentru a obtine la Consiliul European din decembrie un angajament ferm al Uniunii in favoarea inceperii negocierilor de aderare cu Turcia.

Comisarul european pentru extindere, Gunter Verheugen, care a insistat mult pentru includerea Turciei in familia europeana (si persuasiunii caruia se datoreaza multe dintre recentele reforme din aceasta tara), a vizitat saptamana trecuta Ankara.

Desi s-a aratat "satisfacut" de "progresele obtinute", el i-a avertizat pe liderii turci "nici sa nu se gandeasca" sa adopte o asemenea lege.

"Eu nu apar adulterul", a explicat Verheugen intr-un interviu acordat cotidianului turc "Vatan", "dar consider ca Turcia nu trebuie sa dea impresia ca introduce elemente islamice in sistemul ei juridic, mai ales cand este angajata intr-un proiect de anvergura cum este Uniunea Europeana".

Asa cum aprecia un oficial al Comisiei Europene citat de "Financial Times", decizia guvernului Erdogan de a repune pe tapet legea adulterului este o "greseala tactica". Ea va oferi cel mai bun pretext pentru adversarii integrarii europene a Turciei de a relansa discutia asupra candidaturii acesteia.

Pana acum, putine voci se incumetasera sa afirme raspicat ca o tara ca Turcia nu are ce cauta in familia europeana. Acum, problema drepturilor omului in Turcia va fi readusa in atentia generala.

Rapoarte recente cum ar fi cel elaborat de "Amnesty Interna-tional", care avertizeaza ca o treime din femeile turce sunt supuse violentelor domestice, vor capata o alta valoare.

In definitiv, respectarea drepturilor omului reprezinta un element esential pentru indeplinirea criteriului politic stabilit la Copenhaga, fara de care nici nu se poate discuta despre inceperea negocierilor de aderare ale UE cu o tara candidata.