Un atentat cu masina-capcana a vizat ieri dimineata un post de politie si un centru de recrutare, in Bagdad, atacul terorist soldindu-se cu cel putin 47 de morti si 114 raniti. Atentatul a fost comis pe strada Haifa, unde recent s-au inregistrat confruntari violente intre fortele americane si rebeli.

Zona este populata de sustinatori ai lui Saddam Hussein iar politia a informat ca explozia s-a produs in timp ce zeci de persoane asteptau sa se alature fortelor de ordine irakiene.

Numeroase cadavre carbonizate puteau fi ieri observate la locul exploziei, in apropiere de intrarea principala a sediului politiei iar ciuperca de fum gros a acoperit intreaga zona. Circa de politie se afla foarte aproape de magazine si cafenele astfel incit daunele materiale si umane au fost amplificate.

La sfirsitul saptaminii trecute, in strada Haifa a avut loc o ciocnire armata in urma careia 15 irakieni si-au pierdut viata. Violentele au izbucnit dupa ce un tanc american a luat foc iar cei patru militari aflati inauntru au fost evacuati cu rani minore.

Multimea de irakieni ostili americanilor s-a adunat pentru a se bucura insa dintr-un elicopter american care survola zona au fost lansate atacuri asupra irakienilor.

Pe de alta parte, unsprezece politisti si un civil au fost ucisi ieri la Baaquba, intr-un atac comis de persoane neidentificate impotriva vehiculului in care se aflau, a informat o sursa din politie. „Politistii se aflau la bordul unui microbuz, atunci cind doua masini civile i-au interceptat in Tahrir, un cartier din centrul orasului.

Mai multi barbati au coborit din cele doua vehicule si au deschis foc“, a declarat ofiterul de politie Mohammed Mabruk. „Atacul a fost lansat la ora locala 13.15 (12.

15, ora Romaniei)“, a precizat el, adaugind ca politistii si soferul lor se intorceau din orasul kurd Khanaqin, unde se deplasasera pentru a obtine informatii referitoare la un stagiu de pregatire pe care urmau sa il efectueze in Iordania.

Al-Zarqawi a revendicat atentatele

Un site Internet islamist a publicat ieri un comunicat atribuit gruparii Tawhid wal Jihad a iordanianului Abu Mussab al-Zarqawi, in care este revendicat atentatul comis ieri la Bagdad, soldat cu 47 de morti, si atacul de la Baaquba, soldat cu 12 morti.

„Cu voia lui Dumnezeu, unul dintre leii Brigazii Martirilor a reusit sa loveasca un centru de recrutare al politiei necredincioase“, potrivit textului a carui autenticitate nu a putut fi verificata.

Textul, intitulat „Aripa militara a Tawhid wal Jihad revendica operatiunea impotriva centrului de recrutare de pe strada Haifa“, confirma ca atentatul a fost comis de un singur terorist sinucigas. Aceeasi grupare a revendicat si atacul comis la Baaquba, soldat cu moartea a 11 politisti si a unui civil.

„Eroii din Tawhid wal Jihad au lovit cu o mina de fier pe cei care au indraznit sa tradeze religia si onoarea, au atacat, la Baaquba, o masina care transporta mai mult de zece membri ai politiei, pe care i-au ucis“, potrivit textului.

Zarqawi, banuit de legturi cu al-Qaida, este acuzat de Statele Unite pentru organizarea mai multor atentate comise in Irak, iar pentru capturarea sa se ofera o recompensa de 25 de milioane de dolari.